Борис Бонев: През следващите 2 г. ГЕРБ ще кешира яко в София

Борис Бонев: През следващите 2 г. ГЕРБ ще кешира яко в София
30-09-2021г.
49
Гост-автор

Наложената еднолично нова фигура начело на Столичния общински съвет – на досегашния председател на бюджетна комисия Георги Георгиев, не вещае нищо добро за София и е знак, че ГЕРБ ще се стреми да „кешира“ докрай управлението на града. Това коментира в предаването на „Сега“ „(О)позиция“ независимият общински съветник от „Спаси София“ Борис Бонев.

„Новият избор на председател на СОС показва, че очевидно в оставащите 2 години до края на мандата на ГЕРБ ще се кешира яко. Ще се подписват договори, ще се правят обществени поръчки, ще се вкарват доклади в СОС, които са в ущърб на обществения интерес. Защото след като пресъхна националната касичка, София стана последното голямо място, откъдето ще могат да се точат пари“, счита още Бонев. Според него бързата политическа кариера на юриста Георги Георгиев, който поема председателския пост в СОС, не е случайна.

„След като Орлин Алексиев спря да бъде общински съветник в този мандат, председател на ключовата бюджетна комисия на негово място стана не някой член на ГЕРБ, дългогодишен общински съветник с опит или дори финансист, а стана един опитен юрист първи мандат, който дори не е член на ГЕРБ. Г-н Георгиев сам се хвалеше в кулоарите на СОС, че той всъщност не е член на ГЕРБ и е от гражданската квота. На този появил се буквално от нищото човек веднага му бе възложено да ръководи тази най-важна общинска комисия, а аз оставам с впечатлението, че той "коли и беси" в групата на ГЕРБ. Тоест неговата сила очевидно не идва от това, че той е добър юрист, има и други способни хора в ГЕРБ, неговата сила идва от някъде другаде и това другаде е извън общинския съвет“, коментира Бонев. Според него подмяната на фигури в ГЕРБ за този мандат е била само камуфлаж.

 

„Резултатът две години след началото на мандата с този нов екип е, че четирима зам.-кмета са с подадени оставки или напуснали и вече трети общински съветник от ГЕРБ , и то от старата школа на ГЕРб, също напуска. Дали това са мишките, които напускат потъващия кораб, или тези хора не са подходящи да вършат до края на мандата това, което се очаква от тях от лидера им във връзка с кеширането на тези две години, не мога да кажа, но клоня към второто“, изтъкна още Бонев. Според него едноличната смяна на председателя на СОС от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е груба намеса в работата на независим орган и пореден пример за погазване на морал и правила.

„При един от дебатите в предизборната кампания за кмет на София зад камерите Йорданка Фандъкова ни сподели, че това ще бъде последният й мандат и би искала той да бъде запомнен с добро, да направи най-много неща, положителна промяна за града. Всъщност по-лош мандат не е имало, по-неамбициозен. И тук не можем да се оправдаем с ковид кризата. Първата година от този мандат на ГЕРБ нямаше ковид криза, а и тогава нищо не се случи. По отношение на градския транспорт, на градската среда, по отношение на това, че имаш цялата експертна помощ и мощ зад себе си с конкретни предложения и въпреки това казваш – о, не, няма да го направя. Въпреки всички експерти, въпреки всички данни, планове и стратегии, казваш не, защото 15 човека са излезли да протестират. Това ясно показва, че ти не си човек, който може и трябва да продължи да управлява толкова голям град“, коментира Бонев.

   Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.