Бойко Ноев: Само премиера не чуваме по казуса със Северна Македония

Бойко Ноев: Само премиера не чуваме по казуса със Северна Македония
06-11-2020г.
5
Гост-автор
"Чуваме всички политически партии, президент. Не чуваме само един човек, който е болен. Той се изказва по други теми. Опасенията ми са тези. Външната политика се управлява еднолично, както всичко в България. Възможно е да получим изненада. " Това заяви в сутрешния блок на БТВ Бойко Ноев, бивш военен министър и дипломат. По думите му през годините международната политика на премиера Борисов се е характеризирала с "наивност" и непоследователни ходове по отношение на съседите ни. "Голям външнополитически провал е да говорим чак сега. Това нещо заедно със всичко - шкафчета, пачки, отслабва позициите на държавата. От това страдаме всички, защото сме унизени", смята още Ноев.

„България е изпаднала в една безпрецедентна външнополитическа изолация по този въпрос. Сега разбираме, че договорът за добросъседство със Северна Македония не гарантира нашите интереси, той е прекалено общ без ясни ангажименти и от двете страни“, обясни Бойко Ноев.

Според него проблем е, че сега преди началото на преговорите за членство в ЕС, обясняваме на нашите съюзници, че имаме проблем със Северна Македония.

„Ако вземем за пример Гърция, десетилетия на ред те обясняваха на международната общност какъв е проблемът. България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура“, отбеляза Бойко Ноев. 

По думите му днешното политическо управление е хвърлило решаването на проблемите между Северна Македония и България на полето на историята. 

„Историческата комисия беше натоварена с решаването на политически по същество въпроси. Няма как да преговаряме за Гоце Делчев, не можем да преговаряме по историческите факти“, заяви Бойко Ноев. 

Според него България трябва да прояви стратегическо търпение, защото ние сме в ЕС и НАТО и няма за къде да бързаме.

По думите му договорът за добросъседство не гарантира интересите на страната ни. Той е прекалено общ и без ясни ангажименти и за двете страни. 


"Договорът в чл.12 предвижда създаване на междуправителствена комисия, която да работи по всички проблеми на взаимоотношенията с Република Северна Македония. Тя може да се събира всяка година. Тя се е събрала веднъж през 2017 г. Въпросът ми към министър Захариева е защо? Днес ли разбрахме, че имаме проблеми със Северна Македония и да обясняваме в навечерието на преговорите защо сме против?", попита още Ноев.

"Помня когато България откъсваше от залъка си и помагаше на братята си в Северна Македония. Това нещо се забравя. Важното е, че днешното управление хвърли решаването на политическите въпроси на полето на историята. Голяма грешка е, че историческата комисия бе натоварена да решава политически въпроси. Борисов, за да избяга от отговорност, хвърли отговорността на историците", допълни още бившият военен министър. 


"Можем много да говорим как сме се докарали дотук. Въпросът е какво правим от тук нататък. България трябва да прояви стратегическо търпение. България няма нужда да влиза някъде - ние сме в НАТО, ние сме в ЕС", смята още Ноев. 


По думите му България няма какво да преговаря по историческите въпроси и трябва да постави на правителствено ниво сериозните политически проблеми в отношенията - на първо място правата на българските граждани. 


"В Северна Македония има хиляди граждани с български паспорт. Те са дискриминирани на практика, не смеят да си подадат гласа си там", отсече още Ноев. 


"В конституцията на Република Северна Македония са изброени така наречените “държавотворни народи”. Там са изброени поименно сърби, албанци, турци, власи, роми, бошняци. Там са седем. Няма българи. Те не съществуват. Техните права не са защитени в конституцията. Ще постави ли България въпросите за Конституцията? Защо ние липсваме там?", попита още бившият военен министър.

Източник: Гласове 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.