Богаташите са тарикати навсякъде по света.

Богаташите са тарикати навсякъде по света.
24-09-2021г.
18
Гост-автор
Богатите в САЩ плащат ниски данъчни ставки, година след година, по две основни причини.
Първо, голяма част от техния доход се облага с данъци по предпочитани ставки. По-специално, доходите от дивиденти и от продажби на акции се облагат с максимум 20% (23,8 %, включително данък върху нетния доход от инвестиции), което е много по-ниско от максималната 37% (40,8%) обикновена ставка, която се прилага за други приходи.
Второ, богатите могат да избират кога техните приходи от капиталови печалби да се появят в техните данъчни декларации за доходи и дори да попречат на появата им. Ако богат инвеститор никога не продава акции, които са се увеличили, тези печалби от инвестициите се заличават за целите на данъка върху дохода, когато тези активи се предават на техните наследници съгласно разпоредба, известна като засилена база.
Когато американец печели долар заплата, този долар се облага незабавно по обикновените данъчни ставки. Но когато спечелят долар, тъй като запасите им нарастват, този долар се облага с ниска предпочитана ставка или изобщо никога. Инвестиционните печалби са основен източник на доходи за богатите, което прави това преференциално третиране на инвестиционните печалби ценно предимство за най-богатите американци.
В България не е по-различно.
 
 Автор:  проф. Боян Дуранкев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.