Бог да пази България от нейните политици!

Бог да пази България от нейните политици!
24-06-2022г.
91
Гост-автор

Автор: Борислав Цеков, ФБ

Днес основните политически сили в Парламента взеха съдбоносно решение - дадоха мандат на правителството в оставка да подкрепи т.нар. "френско предложение", с което се вдига българското вето върху началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония.
 
Това решение беше взето набързо, без сериозен анализ и подготовка, под напора на обстоятелствата.
 
Типично за действащите български политици и тяхната сервилност и безгръбначие, когато трябва да се отстоява национален интерес.
 
Гърция повече от 20 години отлагаше членството на Скопие в НАТО, за да защити пълноценно своята история, национална и културна идентичност от коминтерновската лъжа, която властва сред македонските елити.
 
Защото Гърция има политици и държавници с гръбнак. България няма такива!
 
Турция сега бави членството на Швеция и Финландия в НАТО, за да защити свои национални искания. Защото Турция има политици и държавници с гръбнак. България няма такива!
 
Македония вече е в НАТО, трябва да стане и член на ЕС в перспектива. Но това не трябва да бъде за сметка на България.
 
Нашите политици се провалиха през последните години да защитят по далновиден и компетентен начин българските национални интереси. Затова се стигна до унизителните сцени да сме в пълна изолация по темата в ЕС, да ни размахва пръст Скопие, а Тирана да употребява квалификации като "позор" за България.
 
За това положение са виновни действащите български политици и никой друг! При това без изключение - от тези, които слугински повтарят само "йес", до онези, които си въобразяват, че с площадни крясъци и крайни изказвания могат да помогнат за решаването на въпрос от такова висше международно и дипломатическо естество.
 
Казвал съм неведнъж през годините - безусловната капитулация пред претенциите на Скопие би била истинско национално предателство. Неспособността на нашите политици да формулират ясен дневен ред и алгоритъм за защитата на българската позиция доведе до френското предложение, което Брюксел извади от ръкава в 12 без 5.
 
Анализът на това предложение сочи, че все пак с него се прави опит да се дадат някакви гаранции на България.
 
Включването на историческите въпроси и "македонският” език, като част от преговорния процес с ЕС, на пръв поглед е в наша полза. Неслучайно Скопие на този етап отхвърля френското предложение. Но тук идва и голямата опасност. Образно казано - сега България държи подписа и печата за членството на Македония в свои ръце.
 
С приемането на френското предложение, за което гласува днес Народното събрание, ние предаваме подписа и печата на Брюксел. Ще бъде ли защитен българският интерес от Брюксел в рамките на преговорите за членството на Северна Македония? Или и тогава ще има съображения, че трябва да се бърза и българите не трябва да пречат?
 
Ще видим. Аз съм скептик, че българският интерес ще бъде защитен от родните и брюкселските политици.
 
Но в крайна сметка всички партии и депутати, които днес гласуваха за падане на ветото, носят тежка отговорност пред историята и пред дедите ни, които се бориха за българите в Македония. Имената на тези партии и депутати ще се покрият с вечен позор, ако утре се окаже, че днешното решение е само алиби за утрешното им сервилно и безкритично "йес".
 
Бог да пази България от нейните политици!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.