Българският народ вече е направил нещо толкова значимо, че ще бъде увековечен.

Българският народ вече е направил нещо толкова значимо, че ще бъде увековечен.
24-05-2022г.
83
Гост-автор
Моите няколко мисли като историк за значението на днешния ден:
Всеки е смъртен. На всеки ще дойде краят. Това важи и за народите.
Единственият начин човек да стане безмъстен на този свят е да направи нещо, с което да се увековечи. Нещо достатъчно голямо и важно, засягащо толкова много хора и поколения напред, че името му винаги да се споменава.
Същото важи и за народите.
Българите може да сме малък народ - да нямаме населението на Бангладеш. Може да сме бедни - да нямаме стандарта на Сингапур. Може да сме изправени пред демографска криза - да нямаме прираста на Чад или Буркина Фасо. Но българският народ вече е направил нещо толкова значимо, че ще бъде увековечен. Ще присъства в историческите трудове и културното наследство на десетки народи с хиляди години напред. За българите ще се говори и през 45-ти век. Именно заради онова, което празнуваме днес.
През 9-ти век българите превръщат държавата си в повече от военно-племенно образувание. Тя става цивилизационен център, от който новата писменост, просвета и християнска вяра започват да навлизат в редица други народи. Народи като руснаците, румънци и сърбите, които до ден днешен са фундаментално формирани от действията на онзи културен център, който е била България. Онази България, която създава Преславската книжовна школа в същата година, в която Париж е обсаден от викингите, а първият английски владетел Алфред едва успява да превземе Лондон, пак от същите. В "разгара" на най-тъмните векове една държава решава да създава книжовни школи и просвещава народи на хиляди километри от себе си.
Имам дълбоки съмнения в увековечаването на паметта за Буркина Фасо, Чад или дори Сингапур. Но нямам никакви съмнения, че България ще е вечна, дори ако българите някога приключат своя път в историята. Това празнуваме днес - нашата вечност, заплатена с делото на Светите братя, на техните ученици, и на техните покровители в лицето на княз Борис, цар Симеон и тогавашната българска държавност.
Благодарим ви, че ни увековечихте.
 
    Автор: Кристиян Шкварек, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.