Българската държава е силна и велика

Българската държава е силна и велика
13-06-2024г.
0
Гост-автор

"Българската държава е силна и велика. Те се бият с гърците, славяните, хазарите и тюрките, но най-силните им врагове са всъщност гърците. Пътят от Константинопол до земите на българите е 15 дни. Всяко укрепено място на българите е заобиколено от стобор и дървена ограда, които представляват защита, подобна на стена, издигната зад ров. 

Конете, които яздят по време на битки, винаги пасат на свобода и никой не ги яха по време ни война. Когато се строяват в боен ред, отпред слагат стрелците, а отзад разполагат жените и децата. Те не познават монетните знаци. Всички техни сделки, както и брачни договор, се правят по цената на овцете и биковете. 

Когато между тях и гърците се сключва мир, те изпращат в Константинопол млади роби от единия и от другия пол, които са славяни или принадлежат на друг народ. Когато знатен българин умира, събират слугите на умрелия и приближените му и ги изгарят заедно с умрелия или изкопават дълбока яма, слагат в нея тялото на умрелия и оставят при него жина му и близките му, докато умрат."
- ето какво пишат арабите за древните българи в предхристиянската епоха Вижте по-малко

Автор: Симеон Миланов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.