Българската армия няма загубено бойно знаме!

Българската армия няма загубено бойно знаме!
05-05-2022г.
143
Гост-автор
Днес е Гергьовден - честито на имениците! Също така честваме професионалният празник на военнослужещите - Ден на храбростта и празник на Българската армия и празник на военния орден "За Храброст".

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър I учредява военния орден "За храброст" по подобие на руския „Свети Георги“, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на Свети Георги Победоносец, а от 1916 г. поради преминаване от Юлианския към Грегорианския календар, Българската православна църква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май.

Установената традиция на Гергьовденските паради е отменена от Отечественофронтовската власт на 2 май 1947 г. с постановление на Министерския съвет под председателството на Георги Димитров. От Памет Българска искаме да ви припомним, че самият празник е обвързан със знаковите за новия режим дати. Първоначално за ден на Българската армия е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, денят на обявяване на Септемврийското въстание от 1923 г.
Денят на Българската народна армия вече се отбелязва съвсем сдържано – само с приветствени речи, скромни прегледи на гарнизоните по места и награждаване на отличилите се – никакви обществени прояви или по-широко разгласяване. Така остава до демократичните промени през 1989 г.

След 1989 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август - денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, българските войски честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

И помнете!!! В цялата история на третата българска държава и всички войни, които води българската армия няма загубено бойно знаме!
Поклон!

Източник: Памет Българска

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.