Българинът, който успя да избяга от Афганистан чака помощ, за да напусне бежански лагер

Българинът, който успя да избяга от Афганистан чака помощ, за да напусне бежански лагер
19-08-2021г.
26
Гост-автор
Краси е с дългогодишен опит в зони с висок риск. Последните няколко години работи в Кабул, като лична охрана на високопаставени дипломати в мисията на ЕС в Афганистан. Дни, преди да ескалира напрежението там, той бе в краткосрочен отпуск в България. Въпреки, че знаеше какво го очаква, не се поколеба да замине обратно. В началото на миналата седмица бяхме заедно и на 13/8 пристигна обратно в Кабул. Аз, както и други негови приятели настоявахме да отложи заминаването си, следейки събитията там. Той бе непоколебим и заяви, че цял живот се подготвя за моменти като този! Пристигайки в Кабул, моментално се включи в подготовката на мисията за спешна евакуация. Целият охранителен екип вложи максимални усилия и последните няколко дипломати бяха евакуирани по въздух на 15/08 сутринта. Краси изпълни с чест професионалния си дълг!
Какво се случи след това…
ЕС забрави за хората, грижещи се за сигурността на собствените си дипломати в Афганистан и ги изостави на произвола на съдбата…
Летище Кабул бе единствената точка за извеждане на хора по въздух и в следобедните и вечерни часове на 15/8 бе вече подложено на ракетен и минометен обстрел. САЩ предприеха незабавни действия и стартираха операция за евакуиране. Около 3 хил. морски пехотинци поеха контрол над летището и заедно с турския контингент там гарантираха успешното приземяване и излитане на военните самолети на САЩ.
Краси и негови колеги успяха да се качат on board и в ранните часове на 16/8 пристигнаха във военна база на САЩ в Катар, на територията на която, по настоящем са настанени в бежански лагер, заедно със стотици бедстващи хора, със статут бежанци от територия с военни действия, където контрол по тяхната идентификация, пребиваване и бъдещи дислоциране се упражнява от Катарските власти.
Вече почти 3 денонощия, нашите момчета не могат да напуснат Катар, въпреки че са български граждани, не търсят убежище и са с валидни дипломатически паспорти?! Нашето външно министерство, чрез консула ни там, прави постъпки за уреждане придвижването на момчетата ни към България, но до момента без реален резултат.
Не мога да приема, че България и ЕС, с целия ресурс, с който разполагат, не могат да уредят въпроса в рамките на 12-24 часа. Приятели и съмишленици на Краси използват свои връзки и контакти в различни институции и медии, за да ускорят нещата, но е меко казано срамно и безотговорно, цялото поведение на ЕС по казуса!
Краси, чакаме те ❤️
Disclaimer: гореописаното е лично мое мнение и интерпретация на събитията и не ангажира по никакъв начин субектите, описани в него
Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на закрито
 
   Автор: Антон Шукеров, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.