България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на Балканите!

България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на Балканите!
31-08-2021г.
52
Гост-автор
Подобен товар (4340 MW!) на електроенергийната система в 21:30 ч. на 31.08 не е нормален. Дължи се на общо над 1600 MW износ - към всяка съседна страна. А износ има, защото - въпреки всичките глупости, които се направиха - България си остава големият и относително евтин производител и износител на ток на Балканите!
Обаче на 25.09 АЕЦ Козлодуй ще затвори един блок (1000 MW) за планов ремонт - чак до 30.10. Сега си задайте елементарните въпроси:
Какво ще замени този блок през октомври?
А какво ще стане, ако случайно намине някой есенен студ в това време и потреблението надхвърли 5500 MW (напълно реалистично)?
Отговорът е прост:
ЕСО ще пази водата на големите ВЕЦ, защото тя е критично нужна за покриване на огромните пикове през зимата. Вятърът може и да подухва, ама не се знае. А слънцето ще спи - като всяка вечер.
Само лигнитните централи ще работят на мах. Черната територия на графиката (въглищата) ще покрива не 47%, а над 2/3 от потреблението. ТЕЦ Марица-Изток 2 ще трябва да работи с всичките си блокове.
От друга страна, цените на тока вероятно ще останат много високи и българската индустрия - от големите енергоемки заводи, през ВиК и БДЖ до производителите на хляб - ще продължава да страда... 
 
   Автор: Боян Рашев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.