България няма да ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 г.

България няма да ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 г.
04-02-2021г.
5
Гост-автор

Към настоящия момент ние не смятаме за необходимо да забраняваме или да не прилагаме ваксината на Оксфордсткия университет и AstraZeneca за хора над 55 години. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в четвъртък в коментар на препоръките, които някои държави направиха тя да не се прилага при по-възрастни пациенти поради липсата на достатъчно данни за ефективността ѝ при тях. В края на миналата седмица ваксината получи европейско разрешение да се прилага при хора над 18 години, но отделни държави като Германия, Франция, Белгия, Италия дадоха препоръки с нея да се ваксинират по-младите, а на възрастните да се поставят ваксини с информационна РНК, каквито са тези на Pfizer и Moderna, за които има повече данни за ефективност при по-възрастните.

Ангелов припомни, че според данните в кратката ѝ характеристика ваксината на AstraZeneca не е забранена за хора над 55, а се посочва, че няма достатъчно данни относно ефективността ѝ при тази възрастова група. Той посочи, че се очакват допълнителни данни от клинични проучвания, така че информацията да бъде допълнена. Ангелов каза, че преди започването на ваксинацията с нея здравните власти ще излязат с допълнителни указания относно приложението ѝ след обсъждане с експерти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също коментира, че "липсата на достатъчно данни за ефективността не трябва да се възприема като отрицателни данни". Той каза, че резултатите от използването на същата ваксина при възрастни хора във Великобритания са "чудесни". По думите му е въпрос на време да се получат сигурни данни.

Великобритания преди ден обяви, че е ваксинирала над 10 млн. души, като ваксинацията там започна първо сред възрастните хора и приоритетно с ваксината на AstraZeneca, от която страната е поръчала най-големи количества.

България също е поръчала най-големи количества от ваксината на AstraZeneca и разчита много на нея за разгръщането на масовата ваксинация.

   Източник: mediapool

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.