България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите

България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите
01-04-2022г.
404
Гост-автор
България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите и едно от най-големите в Европа, ако последното правителство на ГЕРБ не беше извършило сделка, граничеща с национално предателство, с газовото находище до нос Галата край Варна. Капацитетът на находището беше над 2 млрд. кубика. След приключване на основната концесия бяха останали около 350 млн. кубика. Находището трябваше да остане в този си вид и да се използва като естествено газохранилище. За тази възможност се говореше и когато се коментираха Южен поток и газовия хъб. Вместо това, последното правителство на ГЕРБ предоставя находището на компания, която, за да извлече остатъка от 350 млн. кубика, го е наводнила и то най-вероятно вече е неизползваемо. Ако това не беше станало, България щеше да има запас от близо 3 млрд. кубика газ заедно с тези от хранилището в Чирен, които щяха да стигнат за повече от година. Вместо да използваме естественото си хранилище без да дадем и лев за него, сега ще се похарчат вероятно стотици милиони лева за разширяване на находището в Чирен и то пак няма да надхвърли 1,5 млрд. кубика, колкото е половината от годишната консумация на газ в страната.
Несериозни са твърденията, че България има от къде да си достави газ от друго място, различно от Русия. Има три условности пред тази възможност. Първо – добивът на азерски газ е от порядъка на 10 млрд. кубика и това количество вече е поискано да бъде изкупено цялото от Италия. Второ – Гърция също е заявила 6 млрд. кубика. Но дори и те да не купят заявените количества, капацитетът на тръбата от Гърция към България е не повече от 1-1,2 млрд. кубика, което е крайно недостатъчно. Не на последно място по важност е, че и цената на газа и цената на преноса ще бъдат по-високи, което поставя под въпрос конкурентноспособността на стоките, които ще се произвеждат с нея.
Длъжни сме да си даваме ясна сметка за реалната ситуация, защото всяко решение взето сега ще доведе до реални последици и само от нас зависи дали те ще са добри или лоши за страната ни.
 
    Автор: Борислав Гуцанов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.