България – „извежда се сеч“…

България – „извежда се сеч“…
11-08-2021г.
55
Гост-автор

Приятели, реших да наруша фейсбук почивката си заради това, на което ставам свидетел последните дни. От години гората около Копривщица постепенно се изсича от местните дерибеи. Още преди 5-6 години приятели, които живеят тук, ми казаха, че прохладата, заради която идвам през най-горещото време от годината, няма нищо общо с доскорошната прохлада, защото всички гори оттатък хълмовете, навсякъде, където не се вижда от града, са изсечени.

Тази година са стеснили кръга. По всичките ни любими пътеки попадаме на табелки „извежда се сеч“ – навсякъде. По пътеката на Кървавото писмо сечта вече се осъществява. Мястото, от което ви пускам красиви снимки всяко лято, е обезобразено. Вместо по почва вече вървиш по пясък, вместо зелени склонове, покрити с трева, мъх, цветя и борове, гледаш сипеи.

Но това, което за мен е тъга, за местните хора е бедствие. Говорих с една жена, която продава овче мляко – първо ни предупреди, че има много малко мляко тази година, защото овцете дават малко заради жегите. После разказа, че семейството ѝ се занимава четвърто поколение с овце в Копривщица и след последната година сеч изворите, от които поят толкова време овцете, пресъхват. Овцете не могат да издържат на жегата. Хората също.

И това, че за първи път, откакто идвам тук (от години си отспивам на прохлада след мъчението в София, което и с климатик не се оправя), ми се случи да не мога да заспя от жега в Копривщица… разбрах, че това е най-малкото.

Да приемем за момент, че т.нар. „климатични скептици“ са прави – че климатични промени няма. И без климатични промени обаче България пак би се превърнала в пустиня, и то съвсем скоро. Защото мутрите и дерибеите могат да правят каквото си искат, а те искат да продават дървен материал.

Защото думата „природозащитник“ в България е мръсна. Защото ако заговориш за опазване на природата, ти обясняват, че си а) като оная невръстна аутистка, дето не ходи на училище; б) лапач на зелени грантове/соросоид; в) тъпак, който вярва в измислици.

Ето така, съвсем собственоръчно унищожаваме това, за което дедите ни са воювали. От градината правим пустиня. От алчност. От тъпотия. От безхаберие.

Защото, ясно ви е, това далеч не е само в Копривщица. Навсякъде е.

   Автор: Вида Делчева, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.