България е изправена пред екологична кататрофа

България е изправена пред екологична кататрофа
07-07-2021г.
43
Гост-автор
Опитвали ли сте се да си купите български печурки от супермаркет? Невъзможна задача е, не само с печурките.
 Към момента на влизането ни в ЕС българското земеделие и животновъдство успяваха да задоволяват вътрешното търсене за месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци.
Днес, вследствие на порочното и, бих казал, престъпно разпределение на иначе добронамерено отпусканите от Европа субсидии, селското ни стопанство произвежда и изнася основно зърнени култури, а земеделската продукция в супермаркетите се внася от чужбина.
 Това е проблем на много нива.
1️⃣ Заплаха е за националната сигурност. Една държава, която въпреки прекрасните си природни дадености не би могла да изхрани собственото си население в случай на криза, не може да се нарече… държава.
2️⃣ Зърнопроизводството осигурява съвсем минимална заетост. Липсват многобройните малки ферми, които доставят разнообразие от продукция и същевременно осигуряват препитание на отделни семейства. Тяхното място е окупирано от крупното и интензивно зърнопроизводство, движено от тежка механизация и осигуряващо работа на минимален брой хора.
3️⃣ Горното води до обезлюдяване на селските райони и принуждава стотици хиляди хора да търсят селскостопанска работа извън родината. Те често работят в мизерни условия, докато децата им са поверени на бабите и дядовците и не виждат родителите си с месеци.
Това е трагедия и сега, но е подценявана бомба със закъснител за бъдещето, защото не можеш да отглеждаш идните поколения по този начин и да очакваш страната да процъфтява.
4️⃣ Вместо да преработва и изнася продукция с добавена стойност и така да осигурява допълнителна заетост, България изнася суровина и работна ръка. Правилно прочетохте. Изнасяме суровина И работна ръка.
5️⃣ Бедствие от екологична гледна точка. Вместо стотици хиляди малки фермери, които гледат на земята си като на най-ценното си притежание, имаме около 100 едри земевладелци/арендатори, които не се свенят да експлоатират почвата като за последно в името на максималната печалба.
 Свикнали сме под предприемачество да разбираме основно търговия или (високи) технологии, но малкият фермер, който намира начин да отглежда селскостопанска продукция ефективно и същевременно максимално близо до природата… той заслужава поклон и защита.
Ще пиша повече за решения следобяд. Останете на линия.
 
    Автор: Петър Маринов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.