Битката за ресурсите

Битката за ресурсите
04-05-2022г.
67
Гост-автор

Автор: Дахер Фарид, ФБ

Европа е сърцето на съвременната цивилизация, тук са открити повечето велики революционни изобретения, както и големите основополагащи икономически, политически и философски идеологии.

Включително и някои неособено успешни крайности като фашизъм, комунизъм и глобален империализъм (а не локален).

Големият проблем на Запад и Европа е, че за да поддържа тези стандарти тя трябва да консумира ресурси. За да ви се направят телефоните, телевизорите, лаптопите, автомобилите, корабите, самолетите, моловете, машините и т.н., ще ви трябва да ползвате огромни количества ресурси, да добивате нефт за транспорт, за пластмаси, найлони и асфалти, колтан за тантала, боксит за алуминия, мед, цинк и цветни метали, уран за ядрената енергетика и т.н.

Проблемът е, че Европа ги няма тези ресурси в големи количества. Затова са почнали първите две световни войни. За ресурси и тяхното управление. За ресурсите на чужди държави.

Преди първата световна война страни като Франция, Русия, САЩ и Великобритания значително се разрастват и контролират все по-големи територии и съответно ресурсите в своите колонии. В резултат на което някои други големи страни и бивши империи като Австро-Унгария, Турция и Германия не били много доволни от статуквото. Чакали един подходящ случай да драснат клечката и бам, те нападнали другите, които биха направили същото.

Тогава хората са си мислили, че войната е започнала, заради убийството на престолонаследник. Сега някои смятат, че защитават украинци, а други - етнически руснаци. Истината е ... Ресурси.

Сега нещата пак са за ресурси. Явно пак ще има патаклама. Европа разчита на Америка, за да поддържат своите интереси и стандарти, тя е тази, която им осигурява защита и достъп до ресурсите в Африка, Азия и Америките. Не мога да ги виня. И аз бих го направил, ако бях умен.

Но в същото време и други страни, тези в Близкия и далечния изток например, също имат свои интереси и вече осъзнават, че послушанието им ги ограничава и че ще бъдат захвърлени, когато са изчерпани. Не мога да ги виня.

Но честно казано, все си мислех, че съвременният човек може да седне и да си раздели ресурсите някак, но както виждате, единствено е да развява лозунги и да вини останалите колко са лоши.

Включително и аз, както виждате.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.