Bird: Лена Бориславова подменила управител на “Да запазим Корал” с фалшиви документи в полза на Кирил Петков

Bird: Лена Бориславова подменила управител на “Да запазим Корал” с фалшиви документи в полза на Кирил Петков
28-04-2024г.
0
Лентата

Биволъ публикува документи, които уличават във фалшификации Лена Бориславова. Най-важният от тях е адвокатско пълномощно с подправен подпис на председателя на сдружението "Да запазим Корал" Атанас Русев.

С този фалшив документ и с адвокатския си квалифициран електронен подпис Лена Бориславова вкарва в Агенцията по вписванията още няколко документа, в които също се откриват фалшифицирани подписи.
Вписването е регистрирано с номер 20210519084335 и всеки, който разполага с електронен подпис може да изтегли документите от Агенцията по вписванията.

Пред BIRD Атанас Русев заяви, че към този момент изобщо не е познавал Лена Бориславова, не е давал пълномощно и подписът му е грубо фалшифициран. Реакцията му в социалната мрежа Facebook беше емоционална: “Такава наглост и арогантност… дори не мога да си представя. А те са го направили.”

През 2010 г. група екоактивисти и журналисти организираха протест срещу намеренията да се застрои плажа “Корал”. Протест на самия плаж, отразен широко от българските и дори някои европейски медии. Създава се сдружението “Да запазим Корал“, което има за цел опазването на плажа. Негов основател и член на УС е и бъдещият премиер на България Кирил Петков. Единадесет години по-късно Кирил Петков трябва да напусне управата на сдружението, защото става служебен министър на икономиката. Това се случва с подправени документи и фалшифицирани подписи, а документите са подадени в Агенцията по вписванията от адв. Лена Бориславова с фалшиво пълномощно от председателя на сдружението Атанас Русев – показа разследване на сайта Биволъ. Самите документи също са фалшифицирани като са добавяни подписи.

Предисторията

“Петдесетгодишен човек по бански взима микрофона, представя се и разказва накратко своята история. Една история, в която ще се разпознаят много българи.

Той казва: “През 1990 заминах за Канада с “кубинските самолети” (тогава полетите София – Хавана имаха междинно кацане в Канада, което беше златна възможност за първите напускащи след падането на режима). Не за да избягам от страната си, а за да видя свят. Защото по-късно не ни даваха да пътуваме заради визите… Аз съм биолог. Работя навсякъде по света – от Амазонка до Северния полюс. Сега работя на остров Гуам. Но както всяко лято се завръщам на този плаж и в този малък къмпинг. Доказателството, че обичам това място се намира пред вас, това е синът ми на 30 години, заченат именно тук. Ето защо държа да благодаря за вашата мобилизация за спасяването на плажа “Корал” от лапите на строителните предприемачи.”

Около стотина души събрали се в тази събота 7 август горещо аплодират, докато един млад човек в дъното на тълпата – въпросното “доказателство” става малко по-зачервен под жаркото слънце на брега на Черно море.”

Това пише през 2010 г. журналистът Александър Леви, присъствал на протеста на “Корал”. Лесно се отгатва, че 50 годишният биолог е Петко Петков, баща на Кирил Петков, а самият Петков е “доказателството”.

Повод за протеста са намеренията за построяване на огромен ваканционен комплекс върху дюните зад плажа. Година по-рано разследващите журналисти Асен Йорданов и Атанас Чобанов разкриха в публикация в сайта Медияпул как общинските земи зад плажа “Корал” са продадени след политическа корупционна сделка между тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов /БСП/ и координатора на СДС в Бургас и бъдещ кмет от ГЕРБ Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции десетки декари са продадени на нищожна цена. Инвестициите не се случват, но земите са препродадени с огромна печалба. Група лица около Николов кешират десетки милиони евро.

Първоначално в УС на “Да запазим Корал” влизат председателя Лилия Попганчева, Кирил Петков, адв. Свилен Овчаров, Елина Давидова, Цвета Балийска и авторът на тези редове Атанас Чобанов /тогава в Биволъ/. Сдружението е регистрирано в София и в следващите години развива активна дейност в медиите и като подател на сигнали до институциите, за да бъде спасен плажа от застрояване.

Сдружението често е атакувано в кафявите медии на Делян Пеевски и най-известните му членове, като автора на тези редове, получаваха персонално внимание в очернящи статии пълни с клевети. Паралелно на медийните атаки имаше и очевидно нежелание на институциите да решат казуса – тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев удобно забрави да плати 20 лв. съдебна такса.

Въпреки това гражданските усилия дадоха резултат и застрояването на един от последните диви плажове така и не започна. Плажът Корал стана през 2017 г. един от трите плажа за природосъобразен туризъм зад който е забранено да се строи.

Подмяната

Участието на Кирил Петков в сдружението не беше особено забележимо. Със сигурност той не беше идентифициран като враг на олигархичните интереси и не стана обект на очернящи медийни кампании, за разлика от Атанас Русев, Васо Гюров, Атанас Чобанов и другите по-активни членове на сдружението. В един момент обаче участието на Петков в управителния съвет на сдружението става проблем. Той трябва да заеме поста министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев и да напусне всички фирми и сдружения, за да изпълни законовите условия за съвместимост.

Не е ясно защо Петков не е поискал да бъде освободен от УС на сдружението “Да запазим Корал” по нормалния ред, като уведоми членовете на сдружението и организира общо събрание. Едва ли някой би му направил проблем, а и законът предвижда срокове за изпълнение на условията за съвместимост. Достатъчно е да се декларира несъответствие със заеманата длъжност при встъпване и да се започнат процедурите по отстраняването му, които могат да се забавят по обективни причини, но пък никой няма да постави под съмнение волята на министъра да спази буквата на закона.

Вместо това са предприети стъпки с откровено криминален характер – фалшифициране на документи, изготвяне на документи с невярно съдържание и подаването им в Агенцията по вписванията.

Както е установил Биволъ, документите уличават във фалшификации Лена Бориславова, която по това време е адвокат в кантората Гугински и Джингов.

Става дума не за един, а за няколко документа, като най-важният от тях е адвокатско пълномощно с подписа на председателя на сдружението Атанас Русев. На основание на този фалшив документ и с адвокатския си квалифициран електронен подпис Лена Бориславова вкарва в Агенцията по вписванията още няколко документа, в които също се откриват фалшифицирани подписи – списък на членовете на сдружението, списък на членове на УС, решение на УС за заличаване на Кирил Петков и вписване на негово място на лицето Мартин Драгулев, който е приближен на Петков. Вписването е регистрирано с номер 20210519084335 и всеки, който разполага с електронен подпис може да изтегли документите от Агенцията по вписванията.

Пред BIRD Атанас Русев заяви, че към този момент изобщо не е познавал Лена Бориславова, не е давал пълномощно и подписът му е грубо фалшифициран. Реакцията му в социалната мрежа Facebook беше емоционална: “Такава наглост и арогантност… дори не мога да си представя. А те са го направили.”

Едновременно с освобождаването на Петков е вписан като член на УС Мартин Драгулев. Това лице, приближено на Петков, встъпва на негово място във всички фирми, които Петков формално напуска. Очевидно целта на това вписване е била Кирил Петков да запази контрол в сдружението чрез свое прокси. Драгулев обаче не отговаря на условията, тъй като не е член на сдружението и няма как да стане член на управителния съвет.

В прокурорска хватка…
Всичко това е известно на правоохранителните органи още от лятото на 2023 г., когато членовете на УС установяват измамата с техните подписи и подават сигнал в ДАНС. ДАНС извършва проверка и изпраща данните на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство, което започва да се “джурка” между Софийска градска и Софийска районна /пр.пр. 38008/2023 г./ Към 24/04/2024 г. срокът на разследването е удължен и се очакват данни от СДВР, според справка в електронния портал на ПРБ.

Според Биволъ, който публикува номерата на преписките, процесуалните действия за изтеклите 8 месеца са включвали разпити над 15 свидетеля от полицай в Пето районно управление към СДВР. Медията съобщава също, че Софийска районна прокуратура е иззела делото и го е пратила за разследване на…Районна прокуратура – Бургас.


Ако това е така, очевидно става дума за тупкане на топката и мотане на разследването. Няма никаква логика разследването да се води в Бургас, тъй като сдружението не е регистрирано в Бургас, а в София. Подаването на фалшивите документи също е станало в София, както личи от адреса за кореспонденция на кантората на Лена Бориславова. Освен това и евентуалният извършител – Бориславова, и евентуалният подбудител – Петков, са политически фигури, подсъдни на Софийски градски съд и съответната прокуратура.

Логика обаче има ако се приеме, че такова значимо дело с възможни политически последствия е взето под “особен контрол” от властелините на прокуратурата, в която както е известно се чува думата на доскорошните некоалиционни партньори на Бойко Борисов и Делян Пеевски. И от които зависи дали прокурорската бухалка ще се стовари върху Бориславова и Петков, или ще ги подмине.

Източник: bird.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.