„Бихте ли си сложили ваксина срещу COVID-19?“

„Бихте ли си сложили ваксина срещу COVID-19?“
30-11-2020г.
4
Гост-автор

48% от българите не биха си сложили ваксина срещу COVID-19, когато такава бъде одобрена. Това е един от изводите от телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември от “Галъп интернешънъл”.

43% от респондентите казват, че биха се ваксинирали. На фона на обичайно ваксиниращите се у нас няколко процента, делът от 43 на сто не е малък, отбелязват социолозите, пише Свободна Европа.

Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Няколко компании вече обявиха, че са готови с ваксина – „Пфайзер“ („Байонтек“), „Модeрна”, както и AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре, показват данните от допитването. Мнозинството в тяхна полза не е голямо, но все пак е налице. 56% ги подкрепят, 42% – не, а има и малко колебаещи се, показва още проучването. През лятото, например, мнозинство от над 60% беше против по-рестриктивните мерките.

Близо две трети от хората потвърждават, че кризата с коронавируса е объркала живота им. 42% не смятат така. 21% от запитаните казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с COVID-19 имат психически проблеми.

“Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти”, заключават социолозите от “Галъп интернешънъл”.

Според изводите това се дължи и на неяснотата кога ще дойде краят на кризата. 32% смятат, че това ще отнеме „повече от една година“. Надеждата на 25% от хората е кризата ще отшуми до пролетта, а 16% избират „до лятото“.

В началото на лятото около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината.

Източник: Onovini

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.