Бягството на САЩ от Афганистан ще стане урок за Украйна

Бягството на САЩ от Афганистан ще стане урок за Украйна
20-08-2021г.
72
Гост-автор

САЩ се опитват да разберат размерите на катастрофата, сполетяла страната в резултат на скандалния бягство от Афганистан. Репутационните загуби са толкова големи, че Вашингтон се готви да ги обсъжда в продължение на десетилетия. Но за най -важния съсед на Русия, Украйна, сривът на американския имидж може да бъде от особено значение.

САЩ претърпяха тежко поражение в Афганистан. Всички големи западни издания вече разпространяват тази идея в различни версии. Политиците също са съгласни с тях. „Последиците от случилото се Америка ще се усещат десетилетия. И не само в Афганистан“, каза лидерът на Републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Всъщност техните статии и коментари се различават само по това къде точно това поражение ще се отрази най-много на Америка. Някои твърдят, че това ще има обратен ефект във вътрешната политика – редица публикации вече се питат какво ще стане с хилядите животи на американски войници и няколкото трилиона долара на американски данъкоплатци, които САЩ изразходват за своята афганистанска кампания.

И тези въпроси не се задават на Буш-младши (който взе решението да изпрати войски), и дори не на Тръмп (който реши да ги изтегли), а на Байдън, при който това изтегляне е извършено. Абсолютно хаотично, неорганизирано, много напомнящо на „Падането на Сайгон“.“ За Байдън Афганистан беше най-лошият момент от неговото управление“, пише вестник „Хил“, като прави паралели с изоставените американци и в крайна сметка с падналия Южен Виетнам през 70 -те години.

„Това не е Сайгон“, казва държавният секретар Антъни Блинкен. „Дойдохме в Афганистан преди 20 години с една мисия и тази мисия беше да се справим с онези момчета, които ни нападнаха на 11 септември. И ние се справихме с тази мисия. Изведохме пред съда онези, които ни нападнаха. Направихме така, че никой от Афганистан да не може да ни атакува повече“, убеден е той.

Дори и тази мисия не беше изпълнена. В края на краищата привържениците на друг аспект на американското поражение пишат, че основната последица от това поражение ще бъде рязко увеличаване на терористичната активност. Твърди се, че Афганистан отново ще се превърне в рай за терористи (включително за разбитите „Ал Кайда“ с „Ислямска държава“), които ще продължат да планират нови терористични атаки срещу Запада. Бойците на които, разбира се, са вдъхновени от случилото се през юли – август.

„Най-мощната военна сила в света, която инвестира милиарди в Афганистан, изразходва огромно количество политически капитал там, както и живота на американци, британци и други, прехвърли властта на талибаните“, посочва британският „Гардиън“. Прехвърли я всъщност на куп селяни, въоръжени само с леки оръжия и собствената си вяра.

И не само го предаде, но дори не изключва възможността да ги признае за законни владетели на Афганистан. „Ако бъдещото правителство на Афганистан зачита основните права на човека в страната, а също така не приютява терористи, това е правителство, с което можем да работим и което можем да признаем“, каза Блинкен.

Поражението обаче нанесе най-сериозен удар по имиджа на САЩ в света. Имиджът, върху който се гради американската външна политика.

Да, отчасти говорим за имиджа на страна, която води народите към демокрация, а след това банално ги изоставя при първите трудности. „Поколението на афганистанците, които вярваха, че са освободени от тиранията, сега говорят за предателство от САЩ и техните съюзници“, пише „Блумбърг“. Много други медии говорят за светски афганистанци (особено жени), израснали над 20 години американско господство, които просто не могат да се адаптират към средновековния ислямистки режим, върнат от талибаните.

Но въпреки цялото значение на демократичния имидж, основната вреда за САЩ ще бъде от загубата на друг вид имидж.

В блестящия филм „Операция Арго“ има диалог между американските разузнавачи, обсъждащ условията на Иран за освобождаване на заложници (взети в посолството на САЩ) в замяна на предаването на избягалия шах. „Е, нека го върнем, по дяволите. Той вече е труп, има рак“, казват привържениците на екстрадицията. „Ние го приехме, той вече е наш“, отговориха им противниците. „Приемаме ли всички същества с рак?“ – настояха привържениците на екстрадицията. „Само онези същества, които са на наша страна. Така че всички останали същества на мръсните си тронове да знаят, че когато бъдат свалени, червата им няма да летят по целия Синай “, завърши главният разузнавач.

Това знание, тази вяра в убежището на Америка, е стълбът, върху който се поддържа връзката на САЩ с диктаторските и авторитарните режими на Третия свят. И вярата дори не е толкова на „създанията на мръсни тронове“, колкото тяхното обкръжение и местния елит. Политици, служители по сигурността, официални лица, лидери на общественото мнение – всички онези, върху които американското влияние и контрол над страната се основават.

Именно този стълб всъщност беше свален от видеозаписите от летището в Кабул, където изоставените от американците афганистанци се опитаха да се качат на корпуса на американските самолети.

„На летището в Кабул се разигра трагедия и целият свят го гледа. Хората, които са работили за американците и техните съюзници, са останали със стотици хиляди на милостта на враговете на Америка – талибаните и техните още по-радикални съюзници. Тези, които вярваха в Америка и работеха за нея, вкопчиха се физически в корпуса, в крилата. Напразно – американските военни самолети изоставят слугите си и излитат. А съюзниците на американците в зависимите режими в много страни по света с ужас мислят за бъдещата си съдба, когато поради промяна в конюнктурата САЩ 

също ще ги изоставят. Ирак, Либия, Сирия, нещастна братска съседна държава. Не Зеленски или Порошенко гледат с ужас на тези сцени – парите и връзките им ще ги спасят. Техните помощници, техните секретари, техните служители гледат с ужас. Те няма да бъдат спасени “, пише известният руски политически анализатор Сергей Марков.

Всъщност лидерите на Украйна трябва да обърнат най-голямо внимание на персонала на летището в Кабул.

Те са единствените американски съюзници, които доброволно в интерес на Вашингтон са в конфликт с голяма ядрена сила, но в същото време нямат никакви официални гаранции за защита от САЩ. Които разчитат само на думите на американците, че Вашингтон няма да ги изостави. И теоретично ситуацията в Афганистан трябва да убие тази вяра. Или поне да я разклатите много.

„Украинските власти определено трябва да извлекат поне един урок от събитията в Афганистан. В никакъв случай не трябва да участват в провокации, по които военната партия на Запад работи срещу Русия заедно с военната партия в Украйна.

Чрез изостряне на положението в Донбас, което да провали „Северен поток 2“. Или изпращане на военни кораби до бреговете на Крим. Или операции като примамване на служителите на „Вагнер“ в Киев. Защото реакцията, както показаха пролетните събития, може да бъде много мощна. А помощта от американците едва ли ще бъде по-значителна, отколкото сега в Кабул, пише известният украински журналист Игор Гужва. „Като цяло е време да стигнем до заключението, че основният геополитически труд на Украйна през последните седем години – търговията със създаване на проблеми за Русия – не само губи рентабилност (поради промени в настроението на Запад), но и става изключително опасен. „

Вашингтон признава възникналите проблеми с имиджа. „Неуспешното изтегляне на САЩ от Афганистан и трескавията процес на евакуация на американци заедно с афганистанците в риск (тези, които са работили с окупационната администрация) се превърнаха в срамен провал на американското ръководство“, каза лидерът на републиканския сенат Мич МакКонъл.

Но в същото време ръководството на САЩ едва ли знае как да реши тези проблеми.

Очевидно се надяват тези проблеми да бъдат забравени. Може би тази надежда не е неоснователна.

   Автор: Антония Драганова

   Източник:presstv.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.