Безумието на едно управление

Безумието на едно управление
19-04-2022г.
169
Гост-автор
През последните седмици разбрах, че за войната можело да има само една гледна точка, която да бъде лансирана в медиите и респективно достъпът на хора с други гледни точки трябвало да бъде ограничен. Било евроатлантическото поведение! Следя италианските медии, като само ще отбележа, че Италия е една от 6-те държави създали ЕС, третата икономика в ЕС и част от Г-7. Публикувам два линка с кратък превод от участия на проф. Алесандро Орсини, преподавател по политология в университета LUISS в Рим и на проф. Анджело Д'орси - историк, преподавател в университета в Торино, журналист (La stampa, Corriere della sera, Il Sole 24 ORE), автор на над 50 книги. Кратка проверка в Youtube показа, че само тези двама професори гостуват в най-популярните политически предавания в Италия почти всеки ден.
Проф. Анджело Д'орси : "Зеленски ми изглежда много опасен персонаж. ... Трябва да помним, че тази война е война на САЩ срещу Европа. Европа е истинският обект на война. САЩ са заинтересовани да прекъснат връзките на Европа с Русия, и след това с Китай. САЩ трудно разбират, че еднополюсният свят, създаден през 1989г., където имаше само една суперсила, се променя. Светът днес е многополюсен и няма съмнение, че Путин, за когото можем да кажем всичко най-лошо, което искаме, е този, който възстанови достойнството на Русия, която беше поставана встрани."
Проф. Алесандро Орсини: "Да изясним някои фундаментални въпроси. ЕС не проведе никакви преговори с Путин. Бих искал да се занимаем с въпроса по-комплексно. Плащат ни, за да мислим. Ние сме университетски преподаватели и журналисти. Ясно е, че трябва да се базираме на фактите и новините, което е най-важното. Но, плащат ни, за да мислим политически, защото от тази криза (ад) може да се излезе със стратегическо мислене. Да караме по ред. На първо място: Какъв е проблемът? Проблемът е, че Байдън беше против войната, но сега, след като тя избухна, на него му е удобно по две причини: Първата е, че използва същата стратегия, като тази в Сирия, на гърба на нас европейците, която се нарича bleeding (кървене), и се състои в това да направиш конфликта толкова продължителен, че да постигнеш две цели: първата е , да се изучи руската армия! Байдън и Белият дом, не САЩ- те са нещо различно, искат да видят Путин да стреля, да воюва, за да разберат на какъв етап е. Втората фундаментална цел е войната да продължи, за да се отслаби Русия. … ЕС има нужда от силен лидер, който да каже на САЩ това, което винаги съм казал,... Обичам САЩ, ...но да мислим, че две държави, които и да са: САЩ – Израел, Италия – Франция, САЩ – ЕС,... могат винаги да имат едни и същи, съвпадащи интереси е пълен абсурд. Никога в историята на човечеството не се е случвало такова нещо. Преди всичко трябва „деконструираме наративите“. Какво означава „да деконструираш един наратив“: означава да вземеш големия наратив (разказ) за Путин и да го сведеш до основните му елементи, за да го разбереш и да можеш да видиш всички противоречия в него, за да ги кажеш на хората в всяка една държава.“
 
   Aвтор: Владислав Наков, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.