Без сняг за Коледа, а май и за Нова Година?

Без сняг за Коледа, а май и за Нова Година?
15-12-2020г.
16
Гост-автор

 

Завърши валежният пероид, който ни донесе доста дъжд, а и сняг във високите планински части. Последният средиземноморски циклон се изтегли към Турция и над страната атмосферното налягане бързо се повиши.

Синоптичната комисия заседава, като се опитва да разчете метеорологичните модели и да прогнозира какво време ни очаква за Коледа и дори за Новогодишната нощ.

Моделите са категорични - в следващата седмица страната ни ще е далеч от активните атмосферни процеси, времето ще е спокойно, тихо, с разкъсана облачнст, до слънчево на много места. В сутрешните часове, в котловините и около речните басейни, е възможно да се образуват мъгли или ниска слоеста облачност, това ще доведе до намаление на видимостта и увеличение на запрашеността в ниската атмосфера.

Въздухът над столицата ще е относително по-замърсен, заради липсата на вятър и валежи.

Температурите ще бъдат с два до пет градуса над климатичната норма и през деня термометрите ще показват между 4 и 9 градуса, с отклонение от два до три градуса в различните дни. 

На изток, към края на седмицата, е възможно да има повече облаци и дори съвсем слабо да превали. 

Какво ни показват моделите за Коледа? 

В началото на следващата седмица центрове на ниско налягане ще преминат през централните части на Европа, но активните процеси ще са северно от България, така че вероятно няма да ни засегнат. Което ще рече, че за Коледа сериозни валежи не се очакват, пък за сняг въобще не можем да говорим, поне за момента. Все пак има 10 дни дотогава и нещата могат да се променят. За това на следващото заседание на Синоптичната комисия в петък ще уточним какво ще се случва по Коледа и Нова Година.

И още нещо, според моделите, които разглежда нашата метеорологична комисия, не само, че не се очаква сняг, но и в дните след 24 декември, особено на изток, ще има и чувствително повишение на температурите. Това ще се дължи на формирането на средиземноморски циклон, към края на месеца, който вероятно ще окаже влияние на времето над страната, като ще донесе валежи, но и по-топли въздушни маси от югозапад. Според някои от моделите, в края на месеца, ще видим на изток и северно от планините температури до 13, 15 градуса. Вероятно ще има и валежи, но ще бъдат от дъжд.

Температурите до Новата Година ще бъдат по-високи от обичайните за този период - с 2 до 5 градуса. За първата половина на  декември средната температура в София е около 2,5 градуса. За пример ви даваме 2001 година, когато средната месечна температура за декември в София е била минус 6 градуса. Но това е изключение.

Комисята даде и данни за нивото на язовир Камчия, което започнахме да следим, заради това, че той е важен за водоснабдяването на големите градове в Източна България. За последните четири дни на валежи, приходът на вода е близо 7 млн. кубически метра, а язовирът достига близо 50 процента от обема си.

За съжаление, в близките дни не се прогнозират сериозни валежи и това ще окаже влияние на нивата на язовирите в страната.

В северното полукълбо сериозни студове настъпват в Източен Сибир, части от Аляска и северните части на Канада, където температурите падат и под минус 40 градуса. На гренландския леден щит, особено в северните части на острова, също се измерват температури под минус 40 градуса. Но полюсът на студ, както обикновено през зимата, е в Източен Сибир и Якутия. 

На петролните пазари няма особено движение на цените. След като проби границата от 50 долара за барел вчера, цената на нефта сорт "Брент" се върна на нива от 49,50 долара.

Източник: dnews.bg

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.