Без БСП, каквато и да е, няма да демонтират мафиотската власт на Борисов

Без БСП, каквато и да е, няма да демонтират мафиотската власт на Борисов
04-05-2021г.
22
Гост-автор

Основният проблем и преди, и след тези избори, и след следващите, ще бъде отношението към БСП. Партиите анти-Борисов не могат да минат без нея. А те априори са я заклеймили като партия на статуквото, макар да е опозиционна от 2009 г. насам и през цялото време до тези избори беше основен враг на Борисов. Той я има за боксова круша – Корнелия и комунистите му бяха на уста, винаги щом се появи пред медиите. В този смисъл БСП е статукво – има постоянно парламентарно присъствие и е спаринг партньор на Борисов.

Борисов не е единствен, който използва БСП като чучело за бой в политическата си полемика, макар че тя не е на власт години наред. По подобен начин по-остро или по-умерено се изказват за БСП привърженици на „Демократична България”, „Има такъв народ”, ВМРО и всякакви други партии. То е като мода, тренд на времето, да клеймиш „комунистите” и статуквото. Тия дни Мая Манолова, основна участничка във всички парламентарни сделки на БСП в миналото, се задави да обяснява от името на другите т. нар. партии на протеста, как нямало да работят с БСП.

По подобен начин мнозина в България се заявяват на политическата сцена – основно с риторика против комунизма, който впрочем приключи прези повече от 30 години. Придружено е с повтаряне на мантри за евроатлантическите ценности, и как БСП иска да ни извади от ЕС, да въведе рублата вместо еврото и т. н. И в тази схема

Борисов ни пази от комунистите

Времето тече. След изпращането в заслужена пенсия на Георги Пирински, в днешното ръководството на БСП не остана нито един представител от висшия ешелон на някогашната БКП. И председателката Корнелия Нинова е член на БСП от 2003 г., докато политическият й противник Бойко Борисов е станал член на БКП още на 20 години, продължава да е член на преименуваната БСП през 1990 г. и е напуснал МВР, като отказва да се деполитизира. Бивши членове на БКП пъргаво се отърсиха от миналото си, минаха в други партии. Но който днес е привърженик на БСП, дори да е 30-годишен, носи наследството на целия период отпреди 1989 г.

Миналото на БСП може да й тежи, но някои ходове в днешно време й нанесоха големи поражения. В продължилото година правителство на Орешарски БСП не доминираше, стана като обслужваща на ДПС, които имаха ключови министри. Гласуването за Пеевски като шеф на ДАНС (депутатите поставени пред избор – гласувате или пада правителството) трайно насадиха БСП като партия на задкулисието. Този невероятно глупав ход изпра мафиотското управление на Борисов и го върна на бял кон.

Заради този образ на БСП, че е партия на договорките под масата, сега мнозина бяха уверени, че тя след изборите ще направи коалиция или ще подкрепи правителство на Борисов. Това не се сбъдна. По-скоро стана ясно, че протвниците на Нинова в нейната партия са готови на това и дават симптоми за задкулисни връзки с Борисов.

Но останалите анти-Борисов партии в парламента продължават упорито да тикат БСП и ДПС да направят коалиция с ГЕРБ. Дори сега БСП като получи мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ може да обяви, че ги подкрепи заедно с ДПС да направят правителство – политически ход, който може да нанесе вреди едновременно на БСП и на „Има такъв народ“, и на т. нар. протестни партии.
Положението няма да се промени съществено и на следващите избори.

Работата е, че партии и коалиции като „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” нямат постоянно парламентарно присъствие. Днес ги има, но често ги няма. Двете бивши депутатки от БСП Мая Манолова и Татяна Дончева може дори за последно да са в парламента. Утре „Има такъв народ” също може да ги няма, както се случи с НДСВ. А парламентът гласува закони, избира институции, комисии, агенции. Избра и парламентарна квота на Висшия съдебен съвет, който пък избра прокурора Гешев, инструментът на Бога, тоест на Борисов.

И с последната промяна в закона, парламентарната квота на ВСС се избираше с квалифицирано мнозинство. Така, ако БСП се бяха заинатили, можеха да не изберат кандидатите на ГЕРБ за тази квота. Нямаше да изберат пък и техните кандидати. Не се знае докъде можеше да се проточи този избор.

Избраха ги на квотен принцип –

според парламентарното представителство на ГЕРБ, ДПС и БСП, договориха всеки кандидатите си. Квотният принцип е практика в парламента от началото на прехода и той създава предпоставки за задкулисие – ти на мене, аз на тебе. Но го има и в парламентите по света. Избраните от парламента 11 членове на ВСС, заедно с избраните от съдии и прокурори, пък избраха Гешев. С 20 гласа за, само 4 против (от съдийската квота на ВСС). Докато те гласуваха, отвън късо подстригани мутри с татуирани мъртвешки глави и агитки от роми развяваха плакати „Гешев е радост”.

Никой не се съмнява кого обслужва Гешев и на какъв натиск с моркова и тоягата са били подложени членовете на ВСС.

Сега основният въпрос в парламента е дали ще се събере прокурорско мнозинство, което да промени Закона за съдебната власт, да разпусне ВСС и да провокира нов избор на главен прокурор и освобождаване на стария. Има за какво. Това е най-важният въпрос за демонтирането на окопалата се като мафиотска структура партия на Борисов, наричана орда от един политолог. Гешев е основен коз на Борисов.

Но и това не може да стане без сътрудничество с БСП. И много други поправки в законите, които ще отстранят ГЕРБ, не могат да станат без БСП.

В този смисъл призивите на адвокат Хаджигенов, че трябва да се работи с БСП бяха много на място, но той остана като глас в пустиня.

   Автор: Иван Бакалов

   Източник: e-vestnik

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.