Байдън смятал "Северен поток-2" за "лоша сделка" за Европа

Байдън смятал
27-01-2021г.
71
Гост-автор

Американският президент възнамерява да "прегледа" ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по проекта.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън смята газопровода "Северен поток-2" за "лоша сделка" за Европа и възнамерява да преразгледа ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по този проект. Това съобщи на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, предаде ТАСС.

Един от журналистите я помоли да каже дали по време на по-ранен телефонен разговор между Байден и германския канцлер Ангела Меркел е повдигната темата за "Северен поток-2". Псаки отговори, че няма допълнителни съобщения относно съдържанието на този разговор.

Говорителката на Белия дом беше помолена също да изясни каква е позицията на американския президент по газопровода и дали възнамерява да „използва всички инструменти, с които разполага, като санкции“, за да попречи на неговото реализиране. „Мога да кажа, че (...) президентът все още смята „Северен поток-2“ за лоша сделка за Европа. Знаем, че предишната администрация наложи нови ограничения върху дейностите, свързани с тръбопровода (...), и ние ще преразгледаме тези мерки", каза Псаки. Според нея американските власти също възнамеряват да продължат да обсъждат този проект с европейски партньори.

Преди седмица предишната администрация на САЩ наложи санкции на кораба "Фортуна", който участва в изграждането на газопровода "Северен поток-2", и неговия собственик - компанията KBT-Rus. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че новите ограничения от страна на Вашингтон са враждебни действия и явно пренебрегване на нормите на лоялната конкуренция. В неделя бе съобщено обаче, че шлепът "Фортуна" е възобновил работа и полага тръба в датски води.

  Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.