Байдън се мъчи да ограничи щетите за имиджа си заради Афганистан

Байдън се мъчи да ограничи щетите за имиджа си заради Афганистан
20-08-2021г.
25
Гост-автор

Когато на 8 юли президентът Джо Байдън се появи в Източната стая на Белия дом, за да подчертае, че изтеглянето на САЩ от Афганистан протича бързо, той декларира, че превземането на страната не е нещо неизбежно.

Пет седмици по-късно, когато талибаните вече са на власт, а сцените на хаос на летището на Кабул при евакуацията на американците и свързани със Съединените щати афганистански граждани приковаха вниманието на света, Байдън се мъчи да се защити за поредицата грешни решения, навредили на доверието към САЩ.

„Отговорността не е моя“, подчерта той и хвърли върху други вината за унизителния за Америка край на нейната 20-годишна намеса в Афганистан, в която имаше погрешни стъпки на четири администрации – две републикански и две демократически. Байдън разкритикува остро афганистанските военни заради отказа им да се бият, заклейми сваленото вече афганистанско правителство и обяви, че е наследил от предшественика си републиканец Доналд Тръмп лошо споразумение за изтегляне.

„Когато се кандидатирах за президент, поех ангажимент пред американския народ, че ще сложа край на военната намеса на Америка в Афганистан. И въпреки че това беше трудно и сложно – и да, далеч от съвършеното, – аз удържах обещанието си“, каза той в реч в понеделник.

Байдън дойде на власт, като се представяше за международен държавник с твърда ръка на кормилото след четиригодишното бурно управление на Тръмп. Той бързо присъедини отново Съединените щати към международните споразумения, от които Тръмп се отказа, и се зае с подновяването на традиционните съюзи, които Тръмп отблъсна. Първото голямо международно предизвикателство пред Байдън обаче предизвиква силна ответна политическа реакция, като както демократи, така и републиканци поставиха под въпрос неговата стратегия.

Прогнозата на американското разузнаване, че талибаните може да бъдат удържани до три месеца след изтеглянето на САЩ, се оказа погрешна. Американските военни командири, които искаха по-предпазлив подход към изтеглянето, бяха уволнени.

Съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан застана във вторник на трибуната в Белия дом с обща защита на действията на Байдън. Той каза, че сигналът за подкрепа към афганистанското правителство е бил резултат от „обмислена преценка“, която обаче не го е спасила.

„Когато приключваш 20 години военни действия в гражданска война в друга страна, при въздействието на 20 години решения с верига от последици, трябва да вземеш много трудни решения. И нито едно с ясен изход“, каза Съливан.

ПРИЗИВИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ

Конгресмени, все по-недоволни от развоя на събитията в Афганистан, искат да разследват какво се е объркало. Сенаторът демократ Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаването към горната камара на Конгреса, каза в понеделник, че възнамерява да работи с други комисии, за да бъдат зададени „трудни, но необходими въпроси“ за това защо САЩ не са били по-добре подготвени за колапса на афганистанското правителство.

Републиканците продължиха острите си критики към политиката на демократа Байдън. „Кризата в областта на сигурността и хуманитарната сфера, която се разгръща сега в Афганистан, можеше да бъде избегната, ако имахте някакво планиране“, написаха републиканците от комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите в писмо до Белия дом във вторник.

Кризата изглежда взе своя дан. Одобрението за Байдън спадна със 7 процента и достигна 46 на сто – рекордно ниско равнище, откакто той зае поста през януари, установи в понеделник проучване на Ройтерс и института „Ипсос“.

Байдън, който управлява кризата от президентската резиденция „Кемп Дейвид“ в щата Мериленд, прекара няколко дни, без да разговаря за Афганистан с нито един чуждестранен лидер. Във вторник той се чу по телефона с британския министър-председател Борис Джонсън.

„Премиерът подчерта, че е необходимо да не се губи постигнатото през последните 20 години в Афганистан, да се защитим срещу всяка възникваща заплаха от тероризъм и да продължим да подкрепяме народа на Афганистан“, съобщи говорител на „Даунинг стрийт“.

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш, който започна „войната срещу тероризма“ в Афганистан в отговор на атаките от 11 септември 2001 г. и втора война в Ирак през 2003 г., звучеше с нотка на съжаление в изявлението, което направи в понеделник вечерта съвместно със съпругата си Лора Буш: „Сърцата ни са свити както за афганистанския народ, който изстрада толкова много, така и за американците и съюзниците от НАТО, които пожертваха толкова много“, казаха двамата. „Афганистанците, които сега са изложени на най-голям риск, са онези, които бяха на предния фронт на прогреса в своята страна“, добави семейство Буш.

Във вторник Съливан обаче каза, че въпреки „сърцераздирателните сцени“ от летището, Байдън „трябваше да помисли за човешката цена и при алтернативния път, който бе оставането в центъра на гражданския конфликт в Афганистан“.

    Автор: Патриша Зенгърли, Стив Холанд- Ройтерс

    Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.