Автономията е мъртва

Автономията е мъртва
04-10-2021г.
23
Гост-автор
Щом ректорът на Университета е потвърдил, че ще се кандидатира за президент, тогава той още утре трябва да заяви пред председателя на Общото събрание на Университета, че желае предсрочно мандатът му като ректор да бъде прекратен.
Съответно, съгласно Правилника на Университета, в едномесечен срок Общото събрание на Университета трябва да се събере и да гласува това.
Ако Общото събрание на Университета го освободи, тогава ще се проведе нов избор за нов ректор по сроковете и процедурата, предвидена в Правилника.
Ако Общото събрание в едномесечен срок не го освободи, тогава току-преди изборите за президент кандидатурата му ще се окаже нелегитимна – хем ректор, хем президент. Къде дават така?
Имаме прецедент в историята на 133-годишния Софийски университет. Ректор приватизира целия авторитет и тежест на Университета заради своите незадоволими кариерни мераци.
Познавам Анастас отпреди 28 години, той имаше много качества и таланти на учен, преводач и преподавател. От много години вече не е нито учен, нито преводач, преподавателската му заетост е редуцирана до минимум.
Не можа да проумее, че няма как хем да заема постове и позиции, хем да превежда и да пише книги.
Ще остане в историята на Университета като ректора, забил нож в гърба на единствения друг хабилитиран преподавател-мъж в неговата специалност.
Защото в катедрата по Класическа филология, в специалността Класическа филология има само двама хабилитирани преподаватели-мъже – Анастас Г. и Николай Гочев.
Докато единият катереше кариерните стълбици, другият написа книги и направи преводи, като някои от книгите и преводите му са още неиздадени.
Но това е картинката в малкия кадър, в големия кадър е историческият прецедент: един ректор използва институционалния ресурс на цял един университет, на най-стария, но вече не най-големия у нас, за да се настани в още един кабинет, в който засега не се е разполагал.
Университетът не може да бъде розичка в бутониерата на ректор, пожелал президентството. Още утре трябва да подаде заявление за предсрочно прекратяване на втория му мандат, а Общото събрание да го гласува в едномесечен срок.
Ако това не стане, значи Университетът е непоправимо и необратимо мутризиран, каквото и да стане на изборите в средата на ноември.
Автономията е мъртва, академичното самоуправление и свобода са погребани отдавна.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.