Австрия влиза в още по-тежък локдаун

Австрия влиза в още по-тежък локдаун
17-01-2021г.
8
Гост-автор

Причина за удължаване на локдауна и за въвеждане на още по-строги мерки е диагностицираният в Австрия бързо разпространяващ се "британски щам" на вируса, както и все още големият брой новозаразени. Целта на правителството е броят на новозаразените за една седмица да падне под 50 на 100 000 население, а засега те са 130. Решенията ще се взимат в сътрудничество с ръководителите на всички провинции и ще се водят ежеседмични консултации за оценка на ситуацията и набелязване на следващите мерки.

Премиерът Курц обяви, че решението е локдаунът да бъде продължен до 7 февруари включително. От 25 януари влизат в сила нови правила:

  • задължително спазваната дистанция се увеличава от 1 на 2 метра,
  • задължително е носенето на маски от вида ФФП2 в градския транспорт, търговските обекти за хранителни стоки, аптеките, банките и институциите, които по време на локдауна работят с посетители. Маските ще се продават в магазините за хранителни стоки на нетна цена. На хората с ниски доходи правителството ще ги предостави безплатно.

Препоръчва се навсякъде, където това е възможно, фирмите да изпратят своите служители на работа от вкъщи.

Затворени остават училищата и детските заведения. Училищата ще отворят врати след семестриалната ваканция.

Тежко засегнатият от кризата туристически бранш остава затворен поне до март. За заведенията за обществено хранене и хотелите в средата на февруари ще се решава дали е възможно отварянето им от март.

Вероятно е търговията, услугите и музеите да отворят на 8 февруари, но при по-строги условия. Редовното тестване на професионални групи, в училища и детски заведения, както и на широки слоеве от населението остава една от важните задачи.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер очерта схемите за ваксиниране на населението в зависимост от наличието на ваксини от различни производители, което е най-сигурната стратегия за овладяване на пандемията.

Освалд Вагнер, вицеректор на Виенския медицински университет, се обърна с важни послания към сънародниците си, представяйки гледната точка на експертите. Той изтъкна, че след като бъдат ваксинирани хората със съпътстващи заболявания и хората над 65 години, ситуацията ще бъде облекчена както за цялото общество, така и за системата на здравеопазването.

Новият щам на вируса е допълнително усложнение, тъй като поради високата му заразност за две седмици броят на болните няма да се увеличи двойно, а петорно.

Единодушното мнение на експертите е до ваксинирането на най-уязвимата част от населението мерките да се удължат, а широко набелязаното тестване да продължи.

"Ваксината е малко чудо", никой не очакваше, че ще бъде създадена толкова бързо, допълни Вагнер и каза, че очакванията са в началото на лятото ситуацията да се подобри. Това е мнението и на федералният канцлер, който очаква до лятото ситуацията да се нормализира благодарение на мерките и на ваксинационната кампания.

Участниците в пресконференцията призоваха към обединяване на всички политически сили и поемане на национална отговорност. В срещата с медиите за първи път взеха участие и двама от ръководителите на провинции - Михаел Лудвиг, кмет на Виена и един от ръководителите на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия, и Херман Шютценхофер, ръководител на провинция Щирия, член на управляващата Австрийска народна партия.

Източник: glasove.com

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.