Асен Личев: Какво направи ВиК холдингът с 1 милиард лева, за да управлява водните кризи

Асен Личев: Какво направи ВиК холдингът с 1 милиард лева, за да управлява водните кризи
20-11-2020г.
5
Гост-автор

Къде е ролята на държавния ВиК холдинг, „където са депозирани 1 милиард наши левчета“, в осигуряването на безпроблемното водоснабдяване на абонатите на ВиК – Шумен, Търговище, Варна, Бургас и Антоново. Това попита в ефира на БНР Асен Личев, експерт, дългогодишен директор на дирекция по управление на водите в екоминистерството.

"Холдингът, който се създаде през януари тази година, има 1 милиард лева. Той какво направи?“, попита Личев, коментирайки поредните заплахи от водна криза за отделни региони в страната. „Как са инвестирани 1 милиард наши левове, за да се предотвратят подобни кризи във водоснабдяването на България – това е прост въпрос", допълни Личев. 

Омръзна ми да слушам обещания за бъдеще време и лозунги. Всичките дейности са отложени за в бъдеще време, търсят се средства за финансиране, а какво е положението днес – това е по-важноЕто днес например 30 хиляди души в Свищов отново са без вода, и то защото има направен преди десет години напорен водопровод от турски тръби и прокуратурата все още проверява случая“, заяви Асен Личев.

„Отварям базата данни на МОСВ и виждам, че към края на май язовирите „Камчия“, „Ястребино“ и „Тича“ са под 50% от общия им обем. И ако никой не вземе мерки, се явява много рисково да има режим в град Антоново, във Варна, в Бургас, в Шумен по отношение на водата.“

По отношение на алтернативите за Варна Асен Личев посочи, че отдавна знае коя е алтернативата – язовир „Цонево“. „Но там всички се правят на глухи и слепи, включително за водоснабдяването на Добрич, който сега е с най-скъпата вода, от най-дълбоките кладенци и на тия хора им дерат кожата с цената на водната услуга. Защо язовир „Цонево“ не става язовир за питейно водоснабдяване на Североизточна България, Бога ми, нямам идея.“

Досега нищо не е направено за намаляването на загубите на „Напоителни системи“, които достигат 1000%, много по-големи от загубите по ВиК-тата, отбеляза още експертът.

„И затова на хората, на които им се предлага услугата напояване от такива язовири – земеделци или фермери, на тях им се вижда много по-скъпа и затова предпочитат нелегално да поливат или да правят сондажи“, изтъкна Асен Личев. 

„Загубите на вода на територията на ВиК - Перник се увеличават при всичките заклинания, при алтернативен водопровод. Това какво е? Това е престъпление", каза Личев в предаването "12+4".

Източник: БНР

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.