Антикитайски завой на Вашингтон изхвърля Кристалина. Провал запазена марка на ГЕРБ

Антикитайски завой на Вашингтон изхвърля Кристалина. Провал запазена марка на ГЕРБ
27-09-2021г.
35
Гост-автор

Съгласно външнополитическата доктрина „Байдън“, която в този пункт следва плътно линията на Тръмп, Китай сега е „екзистенциален съперник“ на САЩ, а Русия е само „вредител“. На дневен ред стои най-вече конфронтацията с Китай и на двустранна, и на многостранна основа. Последното значи и натиск за отслабване влиянието на азиатския гигант в международни организации като Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ). По стар навик натискът често приема формата на лов на вещици.

Жертва на лов на вещици падна тези дни и амбициозната шефка на МВФ. В петък и маститото сп. „Икономист“ в редакционна колонка поиска оставката й – за недопустима намеса в работата на експерти на СБ да преместят Китай няколко места по-напред в класацията на страните по условия за „правене на бизнес“ за 2017 г. Става дума за места някъде след 70-тото. Намесата станала по нареждане на президента на СБ Джим Йон Ким, американец от корейски произход, но скандалът завлече главно Кристалина.

Проблемът според „Икономист“ е, че с действията си тя създавала впечатлението, че международните организации, т.е. колективният Запад, не могат да устоят на китайския натиск. Всъщност анкетата, стартирала в 2003 г. и прекратена тази година, едва ли има особено значение за избора на западните корпорации дали да инвестират в Китай. Струва ми се, че отстрелът на Георгиева има главно символично значение: западняци, не смейте да отстъпвате на китайците!

А може би е и още един удар на САЩ срещу Европа: лидерът на МФВ е по традиция европеец, а Кристалина бе смятана от мнозина за тайно оръжие на Меркел и ЕНП. Удар, подобен на „изненадата“, която Байдън и Борис Джонсън поднесоха тези дни на Макрон с тайния си договор AUKUS, отменил току-що сключения контракт за многомилиардна френска доставка на подводници за Австралия. И тук важен момент е засилената конфронтация на САЩ с Китай.

Интересно как Кристалина, по онова време главен изпълнителен директор в Световната банка и многоопитна в апаратните игри кариеристка, не е подушила риска от прокитайски действия през есента на 2017 г. Тогава Тръмп сърдито громеше Поднебесната по всички азимути, а самата Георгиева едва се бе изплъзнала от разследването за злоупотребите й, което Еврокомисията започна след провала на кандидатурата й за генерален секретар на ООН през октомври 2016 г.

В продължение на година и половина преди това, в качеството си на еврокомисар и смятана за дясна ръка на вечно страдащия от „ишиас“ Юнкер, тя бе зарязала работата си в Брюксел, обикаляше света за сметка на европейския данъкоплатец и водеше подмолна кампания за избирането си на най-високия пост в ООН, за който всъщност нямаше никаква подготовка.

В същото време яростно отричаше пред медиите, че ще се кандидатира, и усилено интригантстваше срещу смятаната дотогава за фаворит и на Хилари, и на Путин българка Ирина Бокова. В интригите си, оркестрирани под неин натиск от самия Борисов, Кристалина вплете също Плевнелиев, външния министър Даниел Митов и посланика в ООН Стефан Тафров. За последните двама „Форбс“ тогава написа, че дали христоматиен пример как не бива да се прави многостранна дипломация.

Веднага след провала й в ООН британският евродепутат Дейвид Бенърман поиска Европейската сметна палата да провери Кристалина по подозрение за злоупотреба, а на сайта на сп. „Форин Полиси“ на 17 октомври 2016 г. излезе разгромителна статия за нея от швейцарския журналист Ив Кугелман. Това доведе до бързото й напускане на Еврокомисията, което на практика си беше чисто уволнение. Георгиева обаче не само оцеля, но бе експресно издигната на специално създадена за нея висша синекура в СБ, а след още една година бе инсталирана начело на МВФ. Възможно е и помощта й за китайската кауза в СБ да й е помогнала.

Иронията е, че Кристалина – класическа герберска калинка, при това, както казват подчинените й, и с непоносим характер, ударно, по партизански изстреляна от Германия и ЕНП по най-високите върхове на Бретънуудските институции, заемани въобще някога от източноевропеец, не бе свалена, защото е некомпетентна или защото е интригантка. А ще бъде свалена за една своя малозначителна намеса в интерпретацията на икономически данни от анкета, при това по нареждане на президента на СБ, и то без твърдения за корупционни мотиви. Но и малкото камъче може да обърне колата.

От представянето на Кристалина пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, издържано в стил „Румяна Желева в Европарламента“, на което станах свидетел като репортер за тогавашните „Гласове“, стана ясно, че тази жена не може да заема каквато и да било ръководна служба в международна организация. Процедурата в ООН е доста прозрачна и включва публично препитване на кандидата на нарочно заседание на Общото събрание с участието на всички страни членки и в присъствието на медиите и неправителствения сектор. И към всеки кандидат за генерален секретар има голям интерес. Задават им се и много важни въпроси по същество.

И там Кристалина се провали зрелищно, защото очевидно няма нито опита, знанията и уменията, нито стила на общуване и маниерите на човек, подготвен за висок международен пост. Процедурата в СБ и МВФ обаче е непрозрачна и там тя може да пробие, стига да има нужната политическа подкрепа.

Провалите на Кристалина, в сегашния случай – и на Симеон Дянков, за българите са несъмнено и провали на ГЕРБ, плът от плътта на която са тези двама герои на нашето време. Съвсем доскоро тя бе споменавана като евентуален кандидат за президент от ГЕРБ. Ренегатство, брутален кариеризъм, демагогия, интриги и корупция плюс примитивен пазарен фундаментализъм – това е герберската й запазена марка. Времето на ГЕРБ у нас свърши безвъзвратно. Дано исканата от най-високо международно място оставка на Кристалина от МВФ да е знак, че времето им е свършило не само у нас.

   Автор: Валентин Хаджийски
   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.