Анна Заркова: Съдебни пенсии? Каква идея!

Анна Заркова: Съдебни пенсии? Каква идея!
26-04-2021г.
4
Гост-автор

Да се създаде специален пенсионен фонд на съдебната система за подпомагане на пенсионираните магистрати. Тази идея влезе в дневния ред на ВСС - лансирана от един негов член и посрещната от другите с гостоприемство.

Съдебни пенсии? Каква идея! Да подминем коментарите, че е „нахална“. Да попитаме само - каква е, ако не е такава? 

Би била „рационална“, да кажем, ако вноските във фонда се удържат от 4-5 цифрените заплати на съдиите, прокурорите и следователите. Въпросът колко са заслужени цифрите, да го оставим настрана... Очебийно е обаче, че по идейния проект те ще се плащат и от работодателя - от ВСС, т. е. държавата, т. е. от нас.

Защо така? Не би било от благодарност за добрата работа, честно казано. Тогава? От съчувствие не бивало да ги оставяме на максимална пенсия само. Понеже бил тежък магистратският занаят, несъвместим бил с други занаяти и на 65-годишна възраст предполагал шок от разликата със заплатата.

Ами шокиращо е, да. Едно е да вземаш 7500 лв. на месец като съдия във ВКС, друго е - 1450 лв. като пенсионер и то без привичните привилегии - бонуси, нeплащане на осигуровки, 3000 лв. за дрехи и дарове, вкл. наследяващи се. Шок! И още по-шокиращо щеше да е, ако на раздяла с тогата не си взел 20 заплати накуп (а не 6 като в други професии).

Не иронизираме, не. Правим сравнение с простосмъртните работещи, които вземат поне двойно по-малко от съдиите в СРС.

И не завиждаме. Напомняме само, че всеки у нас може да се осигурява в доброволен пенсионен фонд, ако желае, а привилегиите по служебно положение са противоконституционни, май.

И не спорим по казуса. Не сме прависти. Просто правим разлика между право и криво.

    Автор: Анна Заркова

    Източник: ТРУД

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.