Анна Заркова: Не знам достатъчно ли е главният прокурор Иван Гешев да се махне?

Анна Заркова: Не знам достатъчно ли е главният прокурор Иван Гешев да се махне?
14-12-2021г.
51
Гост-автор

"Не знам достатъчно ли е главният прокурор Иван Гешев да се махне, защото и следващият ще бъде недосегаем, ако правилата, по които работят магистратите, си останат същите. И предишните бяха така. "Над мен е Бог", казваше Иван Татарчев. Двама от наследниците му на този пост - Борис Велчев и Сотир Цацаров се мръщеха, че Татарчев не трябвало да говори така. Какво да каже, че над него са депутатите ли? То би било чиста лъжа".

Този коментар направи пред БНР журналистката Анна Заркова.

Тя припомни, че извинението на Гешев пред комисиите в парламента било, че не се меси в отделни дела, а съдът контролира прокурорските актове:

"Това е вярно, но има неща, над които съдиите нямат контрол, това са прокурорските откази за образуване на наказателни производства. Тъкмо тези откази са чадърите, с които прокурорите пазят разни негодници от всякакъв ранг. Трябва съдебен контрол и над прокурорските откази за образуване на наказателни производства".  

По думите ѝ прокуратурата от години представлява пощенска кутия, в която се пускат сигнали за всякакви престъпления - от улични до корупционни по високите етажи:

"Ключа от тази кутия го държи главният прокурор и той може да постъпи така, както му диктува неговият професионализъм и морал. Всеки, на когото му пука, е забелязал как в прокурорската поща потъват сигнали за гръмовни мафиотски сделки, за огромни рушвети и злоупотреби с власт. И обратно - как от нея се вадят някакви анонимни доноси срещу избрани опозиционни политици, журналисти и предприемачи. И започват прокурорски хайки за слон, направен от муха".

"Като ресорен репортер съм наблюдавала и описвала всички конфликти на полицейските шефове с главни прокурори - от Татарчев до Гешев. Наблюдавала съм и пълното разбирателство между тях, което настана от десетилетие насам. Тъкмо това разбирателство, при което главният прокурор политиканства на седмични оперативки с бившия премиер, а МВР дискретно не разследва престъпленията по върховете на властта, направи тая триглава ламя, наречена корупция", коментира журналистката. 

Анна Заркова подчерта, че промяната в КПКОНПИ с основание е много напред в дневния ред на кабинета на Кирил Петков.

Тя изказа обнадеждеността си от новото правителство на страната.

    Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.