Ангел Джамбазки отрича да е хвърлял бомбички срещу протестиращи

Ангел Джамбазки отрича да е хвърлял бомбички срещу протестиращи
18-11-2020г.
16
Гост-автор

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отрече пред EURACTIV България да е хвърлял бомбички срещу протестиращите пред централата на партията във вторник вечерта. В сряда “Отровното трио” обяви, че е изпратило имейл до всички 705 членове на Европейския парламент, който показва “как Ангел Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи пред централата на ВМРО”.

“Триото” е съставено от Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които организираха продължилите над 100 дни протести срещу правителството и главния прокурор. Те обявяват следната цел на мейла срещу Джамбазки: “Уведомихме ги (евродепутатите), че този човек (Джамбазки) за жалост понякога работи с тях и че е част от управляващите в България”.

Протестът пред централата на ВМРО бе организиран с аргумента, че партията крепи правителството на Бойко Борисов.

В коментар за EURACTIV България Ангел Джамбазки казва, че не е хвърлял бомбички, а реакцията на хората в сградата е била реципрочна на агресията срещу тях. Според него атаката срещу ВМРО идва от “Отровното трио” и телевизията на Волен Сидеров (“Алфа”), защото е представила информацията по “неподходящ” начин.

“Бяхме свидетели на вандализъм. Рушене, трошене, а сградата е частна собственост, която е неприкосновена. След като ни нападнаха с бомбички и счупиха вратата, трябваше да се защитим, затова извадихме противопожарния маркуч”, обясни Джамбазки и добави, че са хората от сградата са хвърлили две бомбички, същите, каквито са хвърлени срещу тях.

Той подчерта, че протестът не е бил мирен, а в сградата е било пълно с хора, сред които и детски хор. Иначе евродепутатът смята, че всеки има право на протест, но да не се стига до агресия. Защото “ако бяха изкъртили вратата и бяха влезли вътре, щеше да се стигне до физически сблъсъци”.

Джамбазки се оплака още, че протестиращите са крещели цинизми и се напирали да влязат, затова реакцията на хората от ВМРО е била такава. “Освен това, сградата е историческа, там са били костите на Гоце Делчев, не бива да се руши”, каза още евродепутатът.

По време на протеста демонстрантите бяха изненадани с обстрел на пиратки, димки и бомбички, а от един от прозорците бе изваден и противопожарен маркуч, с който хората са били поливани. Демонстрантите счупиха входната врата на сградата, но тя бързо бе отцепена от полицията.

Любопитното е, че в сряда зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов оправдава Ангел Джамбазки за това, че всъщност е хвърлил бомбичка по протестиращите. Веселинов обясни, че евродепутатът е бил афектиран.

“Той не би направил нищо, което не би и председателят на партията. Даже председателят би бил много по-ядосан”, обобщи Веселинов пред бТВ.

“Ние си задаваме въпроса дали не беше провокация от скопско-сръбски сили, защитаващи македонистката позиция. Връзките им с тази част от политическия спектър са явни. Македонизмът е измислен от Москва и вкаран от Белград в Македония. Има прекалено много съвпадения, за да е случайно”, каза Искрен Веселинов, посочвайки, че на протестът беше забелязан и лидерът на проруската партия “Атака” Волен Сидеров.

ВМРО е пуснала сигнал до прокуратурата срещу демонстрантите, защото “една група хора, казващи, че представляват демокрацията, нахлуват в сграда и разбиват врати. Ние сме нападнатите”. Веселинов обясни още, че в сградата репетира Ансамбъл “Гоце Делчев” и е могло вътре да има деца.

Ангел Джамбазки е един от най-известните и активни български евродепутати. През декември миналата година той бе хванат да шофира след употреба на алкохол. По същото време се наложи да се извинява на свои колеги в Европейския парламент за забележки с техния произход. Преди това предизвика учудване, след като бе хванат от гранична полиция с пистолет на летище “София”.

Автори: Антония Коцева, Красен Николов

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.