Ами ако това не е параноя?

Ами ако това не е параноя?
26-01-2022г.
68
Гост-автор
Един цял живот посветих на психопатологията и на разстройствата на мисленето. Едно от тях е параноидното мислене. Усетът за конспирация, за заговор, за зли сили, които заговорничат зад гърба ти и ти желаят вреда, искат да те унищожат и отровят. Налудни гласове на несъществуващи хора ти нашепват халюцинаторни опасности и вреди. Това е болест, дисфункция на мозъка, който не е в състояние да отличи реалното и ендогенната продукция на сюжети, които съществуват само в собствената глава.
Но ето днес, в късната фаза на моето собствено душевно пътешествие през всичките ми перипетии и всички опити да проумея света в здраве и лудост и дори да наклоня везните на човека в обратната на лудостта посока, се хващам, че питам сам себе следното:
Възможна ли е толкова колосална конспирация и координация в днешно време между всички източници на информация, която да е в състояние дезинформира цялата планета?
Да продуцира “факти” и съдържания и да фокусира вниманието на милиарди хора и то сравнително образовани, като ги държи в заблуждения и вярвания според мен граничещи с лудост.
Но не само това.
Възможно ли е, малка група хора с чудовищен контрол върху световните финанси, търговия, технология, образователни институции, информационни средства, платформи и централи за разпространение на информацията да заглушат успешно и да елиминират всичко, което противоречи на тяхната много добре структурирана пропаганда?
И в един “плуралистичен” свят, който в момента представлява световна и единна информационна мрежа, да наложиш “правилните” възгледи, без почти никаква съпротива?
И ако това е възможно, каква може да е целта на такова начинание?
Винаги съм грешал по-скоро в посоката да не изпадам в параноя и в ирационално мислене. Но ето, дойде време да се замисля, дали всъщност не съм започнал да полудявам, наблюдавайки накъде върви света.
Ами ако това не е параноя?
По-добре да е…
 
   Автор: д-р Любомир Канов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.