Американски посланик: Разочаровани сме от България

Американски посланик: Разочаровани сме от България
25-01-2021г.
64
Гост-автор

Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС. Това заяви посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America, предаде агенция "Фокус". Тя казва, че ветото крие рискове не само за Северна Македония, но и за ЕС, както и на процеса на разширяване като цяло.

VOA: Очаквате ли новата администрация на президента Джо Байдън да окаже по-голям натиск върху България за вдигане на ветото?

Бърнс: Първо бих искала да кажа, че САЩ са ангажирани с този регион и със Северна Македония от десетилетия. Бих казала, че през последните няколко години много интензивно участваме в подпомагането на Северна Македония за присъединяване към НАТО, в подкрепа на нейните стремежи и усилия за присъединяване към ЕС, както и към разширяване на икономическото сътрудничество и регионалното сътрудничество като цяло. Вярвам, че този вид сътрудничество ще продължи и, разбира се, то ще бъде фокусирано основно върху нашата подкрепа за евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Това е основата на нашата политика тук и има много работа, която трябва да се направи по отношение на подпомагането на програмата за реформи, както и осигуряването на напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

VOA: Северна Македония временно спря официалните преговори със София, като обяви, че те ще бъдат възобновени след изборите в България през април. Смятате ли, че това е добър ход и какво биха могли да направят правителствата на двете страни този път и какво не беше направено преди, за да има положителен резултат за страната?

Бърнс: Важно е двустранните преговори да продължат под някаква форма и мисля, че и двете страни признават това. Надявам се, че тези дискусии ще продължат по конструктивен начин и по подходящ начин и за двете страни, както и в интерес на двете страни. Отделно от това е важно да се поддържа почвата в готовност и да се проведат преговорите за процеса на присъединяване към ЕС. Вярваме, че Северна Македония показа, че е готова за първата си междуправителствена конференция, която се надяваме все пак да се случи възможно най-скоро. Окуражени сме, че Португалия подчерта, че разширяването на ЕС като цяло ще бъде приоритет по време на нейното председателство.

VOA: Смятате ли, че българското вето отваря пространство за външно влияние, особено от Китай и Русия? Разочаровани ли сте от България, като се има предвид, че тя е член на НАТО?

Бърнс: Очевидно е, че бяхме много разочаровани от решението на България да блокира началото на процеса на присъединяване през миналата година и ще продължим да правим каквото можем, за да гарантираме, че двустранните въпроси се решават по двустранни канали и че добрата воля и продължаващите усилия, които Северна Македония показва, за да може двустранните преговори със София да продължат по положителен начин, отделно от политическата реторика. Има държави, които не споделят еднакви виждания за Северна Македония в Европа и които не споделят ценностите на Европа като свободна и обединена, където има траен мир и стабилност. Те могат да се опитат да използват ситуацията за своя стратегически интерес. Ясно е, че Русия и Китай не споделят тази визия и мисля, че това е нещо, което всеки трябва да има предвид. Ето защо е особено важно процесът на присъединяване към ЕС да продължи напред възможно най-бързо.

Източник: eurocom.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.