Американецът Тодор Живков дойде от САЩ на погребението на баща си, но не му обърнаха внимание

Американецът Тодор Живков дойде от САЩ на погребението на баща си, но не му обърнаха внимание
06-08-2021г.
215
Гост-автор

Внукът и съименик на бившия държавен глава и едноличен господар на България в продължение на 33 години, се върна от САЩ за погребението на баща си.

Това беше установено от репортери на вестник „България днес“, които единствени заснеха отдалеч американеца Тодор Живков, който се подвизава в САЩ като Тед Живков или Тед Влад.

Покойният Тодор Живков има двама внуци, къстени на него. По-големият носи фамилията на баща си Иван Славков. Синът от първия брак на Владимир Живков с Маруся Мирчевска обаче е пълен съименик на Тодор Живков. Роден е 1979 г. Отношенията между родителите бързо се влошават и те се развеждат.

Майка му се опитала да го изведе тайно от страната в средата на 80-те години, но опитът бил осуетен, разказва Владимир Живков години по-късно. Тогава майката Маруся е изпратена в Москва да учи режисура.

В този период за известно време Тодор Живков прибрал внука си да живее при него в резиденцията и му отделял време всяка вечер след работа. Сестра Ани Младенова, която се грижела за Живков, разказва, че дядото нареждал на внука – „И ти си сам, и аз съм сам“.

След 10 ноември 1989 г., в условията след падането на режима, Маруся Мирчевска успява да изведе сина си от България в Русия и оттам в САЩ, без съгласието на бащата. Това разказва Владимир Живков и подчертава, че не е давал съгласие невръстния му син да напуска страната. Това и по сегашните закони е сериозно закононарушение, но при тогавашните анти-живковистки настроения и развенчаване на режима, Маруся успяла да изведе сина си.

Оттогава Тодор Живков-внук живее в САЩ и не се беше връщал в България до 42-годишната си възраст. Професията на Тодор Живков-внук е професионалният покер. Не е известно да има друга професия. Последното му местожителство към 2020 г. е Нордридж, Калифорния, в покрайнините на Лос Анджелис (според информацията за него в американски сайтове за покер).

Тед Живков залага и в други хазартни игри. Не е нависоко в класациите на професионалните покер играчи, изкарвал е на турнири до няколко десетки хиляди долара. В класациите за покер играчите в Щатите 2015-2020 г. той се движи между 3000-о и 6000-о място по спечелени пари от турнири, в световната ранг листа е след 19 000-о място и едва ли живее само от тези доходи. Според светските рубрики в наши клюкарски издания е женен за рускиня и има две деца. Пак според тях е приел като име и Тед Морган, фамилията на мъжа на майка си. В български сайтове се появиха снимки от интериора и екстериора на скъпа къща, в която живеел внукът с майка си и/или със съпругата си. Според клюкарските издания струвала 6 млн. лева или долара. Нискорейтингов играч на покер е малко вероятно да си позволи такава къща, ако може да се вярва на легендата, че я е купил той.

Другото дете на Владимир Живков е дъщеря му Елизабет от втория му брак с Валентина Танчева (Станимирова). Вижда се на снимката от погребението до брат си Тодор. Елизабет е най-малко известна от фамилията на Живков, далеч е от общественото внимание години наред. Родена е през 1992 г., завършила е Американския колеж в София, след това учи в института по мода и дизайн в института „Марангони“ в Лондон, което е скъпо образование. Живее в Италия, омъжена за италианец.

Каквато и носталгия да има към времето на 

Живков, тя не отменя факта, че той беше едноличен господар, който стискаше властта 33 години подред, с всички произтичащи от това деформации и отрицателни последствия. Този род диктатори са обречени хора от тяхната фамилия да се разбягат да живеят по чужбина. Така се случи например с много от децата и внуците на съветските генерални секретари.

В България има силно живковистко лоби в различни партии. БСП възстанови членството на Живков в партията преди смъртта му и започна да го почита безкритично. Направи осиновената му внучка депутатка два мандата.

Лидерът на най-голямата дясна партия Борисов пък многократно е декларирал почитанията си към Живков, на когото е бил бодигард, и го е наричал „колос в българската история“.

Сега, 32 години след падането на режима на Живков, неговият внук Тодор Живков си дойде от САЩ, мина и замина, без някой да му обърне внимание.

– –

В публикацията са използвани материали от подготвената за печат книга от Иван Бакалов „110 години Тодор Живков. Свидетелства, очевидци, участници“

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.