Ако веднъж сме се родили българи, независимо какво правим през живота си, ще си умрем българи.

Ако веднъж сме се родили българи, независимо какво правим през живота си, ще си умрем българи.
01-01-2022г.
75
Гост-автор
На прага сме на новата година и се чудех какво да ви пожелая, когато ми попадна един текст на Капка Тодорова за отношенията между България и Северна Македония. Не искам да си развалям настроението като анализирам този изсмукан от пръстите и лишен от всякаква здрава мисъл текст, който ни приканва да бъдем слабохарактерни и недостойни национални предатели. Искам просто да ви пожелая през 2022г. да запазите себе си.
Не е мое откритие, че ние се раждаме сами и умираме сами. Но също така е факт, че ако веднъж сме се родили българи, независимо какво правим през живота си, ще си умрем българи. И не бива да се срамуваме от това, а да се гордеем, защото така ще живеем по-щастливо! Четейки творението на госпожата, веднага се запитах - как се случи така, че за по-малко от 100 години се превърнахме от нацията на Мара Бунева в нацията на Капка Тодорова. От нацията, която се би на Каймакчалан, в хора, за които историята и традициите са селяния…
Ние живеем в 21-ви век и трябва да ценим човешкия живот и различното мнение. Но преди всичко трябва да уважаваме себе си. Можем да бъдем космополитни и да се чувстваме добре навсякъде, да бъдем модерни хора и въпреки всичко да запазим своята култура, идентичност и самобитност. Можем да бъдем граждани на света и въпреки всичко да бъдем достойни българи. Нищо, освен националните ни комплекси, не налага да избираме дали да бъдем неолиберални лустросани национални предатели или потни ретроградни патриотари.
Между 5-те най-големи икономики в света са Китай, Япония и Великобритания. Мощни и ултра модерни нации, които ревностно пазят своята история и достойнство. В най-богатата държава и най-голяма икономика в света – САЩ, на края на всеки екшън в продължение на няколко секунди се вее американското знаме.
Не се поддавайте на манипулациите, че за да бъдем модерни граждани на Европа, трябва да задраскаме себе си и да загубим уважение към своята история, герои и достойнство. Нищо не ни налага този избор.
Пожелавам си да отстояваме себе си и да пазим България през 2022г. Загубим ли достойнството си, губим всичко. Бъдете здрави и се обичайте!
** линк към текста на Капка Тодорова, в статията в Топновини
 
    Автор: Андрей Арнаудов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.