Ако Тръмп победи, Америка може да заприлича много на България

Ако Тръмп победи, Америка може да заприлича много на България
03-11-2020г.
1
Лентата

СОФИЯ, България - Вечерта на 16 октомври, 100-ия пореден ден на антикорупционни протести в България, зловещи тъмни облаци надвиснаха над София.
Хиляди хора се събраха пред Ларгото, националния законодателен център, дори след като облаците предизвикаха масивен порой.
Усещаше се, че цяла София е там: от малки деца, които си играят с дъждовните капки, до баби с флорални забрадки.
Тази енергична тълпа между поколенията е една от основните причини българите да мислят, че този път олигархичната система на страната ще започне да се пропуква.

Последните големи протести срещу корупцията принудиха премиера Бойко Борисов да се оттегли след четири години управление през 2013 г.
Неговият наследник беше на власт малко повече от година, преди протестите да започнат, заради номинирането на известен олигарх за ръководител на националната сигурност. В крайна сметка протестите го принудиха да излезе от властта.
Борисов се завърна като министър-председател в края на 2014 г. Сменящото се ръководство в държавата не реши дълбоко вкоренения проблем на страната.

Сега българите призовават Борисов отново да подаде оставка. Те искат край на корупцията, която възнаграждава шепа вътрешни лица. Искат и независима съдебна система, която ще държи политиците отговорни. Борисов е на власт през по-голямата част от последното десетилетие и управлява страната, за да се възползва от вътрешния кръг от приятели за сметка на обществеността.
Миналата година България беше класирана за най-корумпираната държава в Европейския съюз от Transparency International.

 

Борисов настоява да остане на власт до парламентарните избори през март 2021, въпреки че 66 процента от българите подкрепят протестите.
Но политическият натиск, създаден от демонстрациите, означава, че всеки, който бъде избран през следващата пролет, няма да може да управлява по същия начин, както Борисов.

Корумпираната и пленена държава в България може да бъде предупреждение и предварителен „преглед“ за Съединените щати, ако президентът Доналд Тръмп бъде преизбран.
Настоящата криза предвещава дългосрочните последици от сегашното правителство, което още повече се съобразява с интересите на едва няколко бизнес лидери, близки до управляващата партия, за сметка на всички останали.

„Не само фашистките ксенофоби са способни да убиват демокрацията“, пише българският политолог Евгений Дайнов. „Тази задача може да бъде изпълнена много ефективно от полуграмотни мъже-мачо, лишени от каквато и да е антидемократична идеология.“

Преди 2016 г. този паралел може да е бил неразбираем. Демократичните институции на Съединените щати обикновено се възприемаха като стабилни, макар и несъвършени. Четири години по-късно, ето ни.

 

Последната вълна от протести в България започна това лято, когато Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на антикорупционната партия „Да, България“ се излъчи на живо, опитвайки се да постави българско знаме на черноморския плаж. Всички български плажове са публични, но този участък от брега беше близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, бивш политик, който остава изключително мощен зад кулисите. Иванов е прихванат от охраната, назначена да защитава Доган. След като му позволиха да забие знамето, те го избутаха от скалистия плаж.

Каскадата на плажа въплъщава много аспекти на корумпираната система в България: че богатите и силни са над закона, че механизмите на правоприлагането им служат, че привеждането в съответствие с управляващата партия се възнаграждава с привилегии, платени от данъкоплатците. На българите им е писнало и от съдебна власт, която няма да преследва корупцията, и от унищожението на свободна преса и институции, които се придържат към управляващата партия, а не към закона.

На хартия България е демокрация.

Тя се справи достатъчно добре, за да получи достъп до Европейския съюз през 2007 г., въпреки че опасенията за организираната престъпност, корупцията и партизанската съдебна система висяха над приемането й.

След присъединяването към ЕС страната се е възползвала най-вече от финансиране без проверки на върховенството на закона.

Настоящата администрация на САЩ и тази на България вече имат някои общи, неприятни черти. И Тръмп, и Борисов управляват своите страни със системи за фаворизиране.

Настоящата администрация на САЩ (и тази на България) вече има някои неприятни черти. И Тръмп, и Борисов управляват своите страни със системи за фаворизиране, възлагане на големи държавни поръчки в зависимост от лични връзки с малко прозрачност. И двамата сринаха разделението на властите.

Борисов дори има собствени скандали с недвижими имоти: неговата дясноцентристка партия „Граждани за европейско развитие на България“ наскоро беше замесена в схема за определяне на цените на апартаменти, която позволяваше на членовете на партията да купуват луксозни имоти в София на изключително намалени цени. Някои високопоставени служители подадоха оставки, но Борисов остана на власт.

 

За разлика от Тръмп, Борисов не прави откровено расистки забележки и не проявява пренебрежение към международните институции. Той е фен на ЕС и част от същия дясноцентристки блок в Брюксел, както партията на германския канцлер Ангела Меркел. Но това не прави машинациите му по-малко опасни. Това просто означава, че западноевропейските лидери са по-склонни да игнорират корупцията в България - макар че с продължаването на протестите законодателите на ЕС по-трудно отклоняват поглед.

Проблемът в България и САЩ е по-дълбок от отделните лидери, които демонтират демокрациите на своята страна.
Проблемът е в политическата система, която поставя шепа хора с концентрирана власт и богатство над закона, и над всички останали. Аспектите на сегашната траектория на САЩ - където лидерите на безпартийните агенции за обществено здраве са осмивани от Белия дом на фона на пандемия, а президентът открито атакува журналистите като врагове на народа - лесно биха могли да доведат до система, корумпирана като българската.

Независимите институции са от решаващо значение за функциониращото демократично общество, но българските институции са превзети от управляващата партия, до степен, че инспекциите за безопасност на храните са пристрастен орган, който може да доведе до изнудване.

До 2017 г. държавните институции „наистина бяха„ системи от правила “, но тези правила бяха по-скоро желанието на министър-председателя и неговите съюзници, отколкото писаните закони“, пише Дайнов. „Институциите изпълниха това, което им бе наредено, независимо от какъвто и да е закон.“

Силната независима преса е друга основа на здраво гражданско общество.

В България крахът на свободата на медиите беше прекъснат, но не и дефиниран от насилие. Вместо това финансовият стрес, пред който са изправени новинарските издания по света, помогна да се концентрира голяма част от собствеността на медиите в страната в ръцете на един-единствен човек: Делян Пеевски, когото „Репортери без граници“ нарече „най-прословутото въплъщение“ на тайното споразумение между медиите, политиците и олигарсите .

Много търговски обекти, които не са пряко собственост на Пеевски, все още са част от мътната плетеница от мощни партии и са инвестирани в статуквото. Разследващите журналисти са били принудени да напуснат работните си места или са били изправени пред клеветнически кампании от търговските обекти, собственост на Пеевски, докато други журналисти са изправени пред универсалния проблем с неплащането или нископлатените работни места. Свободата на печата в България е спаднала през последното десетилетие и сега е класирана на 111-то място в света от "Репортери без граници", далеч по-зле от другите страни-членки на ЕС.

Ако настоящата ситуация на България илюстрира рисковете, пред които са изправени САЩ, настоящите протести също са поучителни. Да, призивът за митинг на протеста е Борисов да подаде оставка. Нопротестът цели нещо повече от извеждане на един човек от политическия пост. Става въпрос за системата.

В 100-ата протестна нощ можете да чуете скандирането на българската дума за „подаване на оставка“ - оставка - над тромавия дъжд. Акцията на плажа, която провокира протестите, вече е в миналото, но ясните образи на корумпирано правителство, лишаващо гражданите от онова, което по право е публична собственост, остават.

През следващите месеци, докато българите продължават да се противопоставят на държавната корупция, американците ще имат своя собствена възможност да направят същото. Виждането на български знамена, навити върху раменете на протестиращите и енергично развяване по улиците, напомня, че националните символи и самите правителства могат да бъдат възстановени.

 Източник: foreignpolicy.com

 

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.