Ако някой направи компромис с историята на Македония, ще е предател като Георги Димитров

Ако някой направи компромис с историята на Македония, ще е предател като Георги Димитров
08-11-2020г.
8
Гост-автор

Това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ по повод позицията на страната ни за евроинтеграцията на Северна Македония.

Не България нападна Югославия през 1941 г. и я разгроми, а Германия. След като я беше разгромила и окупирала, Българската армия влезе в територията на сегашна Северна Македония, за да поддържа реда и администрацията. Да сте чули в Македония да има една плоча срещу германския окупатор? Ама е малко неудобно да отидеш при г-жа Меркел и да хленчиш за подкрепа за Европейския съюз. Това е непочтенността, не говориш за германския окупатор и фашисти, а говориш за българските фашисти и българския окупатор. Много добре знаеш каква е истината и се подмазваш на Германия. И плюеш България, коментира Каракачанов.

От много дълго време не съм виждал друга тема като тази със Северна Македония, която да обединява толкова много българи - 84% от нашия народ е "за" това България да защити своето достойнство, да не допуска кражба на българската история и унижение на българския народ. Тук народът се произнася, категоричен е лидерът на ВМРО.

По думите му ние не спираме Северна Македония по пътя й към ЕС, а Македония с нежеланието си да води нормален диалог, да поддържа или да създаде нормални отношения със съседите си сама спира своя път.

"Ние имаме подписан Договор за добросъседство и приятелство от 2017 г. Минаха три години и три месеца, а какво направи Скопие, за да се спре с историческите фалшификации, с езика на омразата, със строенето на паметниците - които хулят и обиждат българския народ, при това незаслужено?", попита вицепремиерът. 

Каракачанов попита още ние представители на турско-татарски етнос ли сме, защото така пише в учебниците в Северна Македония:

"Това нормално ли е? Според тях сме окупатори, фашисти и убийци. Можем ли да се съгласим с това, една държава, която сме подкрепяли безрезервно и най-много ние сме я подкрепяли от цяла Европа. Първи я признахме като държава; подарихме й въоръжение - над 150 танка; дадохме й безвъзмездна финансова помощ през 90-те; помогнахме й във всяка една криза; да влязат в НАТО, като си затворихме едното око. Не можеш да подкрепиш една държава, която се опитва на базата на кражба да създаде нова национална идентичност с омраза към България. В Северна Македония има една част, която нарича себе си - македонци, но има и друга, наричаща себе си българи. Не можем да се откажем от тези хора и да продължим да толерираме провеждането на една политика, която да генерира омраза към българите"

Той обясни, че наскоро в Северна Македония са празнували "поредния си национален празник - 11 октомври - Въстанието против българските окупатори":

"Какво се случва на 11 октомври 1941 г.? Една група комунисти, а не граждани на Македония, нападат полицейски участък в град Прилеп - раняват един и убиват друг полицай. Раненият полицай е родом от Прилеп, а убитият - от едно съседно село. Разпространяват позиви, в които пише "Да живее маршал Сталин, да живее Червената армия". Това ли е въстанието против българските окупатори?"

В ЕС има правила и ние нямаме право да допуснем една нереформирана държава с доктрина на нова идентичност на антибългарска основа. Те дори отказаха да преговарят. България прави всички опити да преговаря, твърди Каракачанов.

Армията в COVID кризата

"Армията си е на мястото. Ние нямаме линейки, но имаме шест военни болници. Първата болница в България, която се беше подготвила още преди да се появят първите два случая на COVID, е Военномедицинска академия. Това, с което можем, ще помагаме. Нашите болници функционират в някои големи градове в страната. Навсякъде има легла за болни от коронавирус. Мога да ви кажа, че във военните болници хората, свързани с Министерството на отбраната, са между 10 и 20%, останалите са граждани", заяви още вицепремиерът.

Относно изказването на премиера Бойко Борисов преди дни, че ВМА е пълна с военни след учението на полигона "Корен", за което настоя президентът Румен Радев, Каракачанов уточни:

"Има 5 души с COVID от 61-а бригада, която участва в учението в "Корен". 2400 човека участваха в самото учение. Заразен има и един цивилен служител, който не е бил на учението. Тези хора бяха две седмици на учение и бяха изолирани от обществото, точно за това процентът на заразени е толкова малък. Преди да започне учението имаше профилактика и прегледи". 

Каракачанов обясни, че процентно армията е слабо засегната от коронавируса - за разлика от много други съсловия:

"Това са хора, за които дисциплината и йерархията в армията са Закон Божий. Така, че когато те получат разпореждане да спазват мерките, голяма част от армията ги спазва".

Източник: Офнюз

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.