Ако не изтръгнем МВР и службите от лапите на мафията, Борисов и Пеевски – потъваме

Ако не изтръгнем МВР и службите от лапите на мафията, Борисов и Пеевски – потъваме
29-06-2021г.
23
Гост-автор
В 54 града в Италия с население над 800 хил. души администрацията и полицейските структури са разпуснати. Това става през 2020 г., а причините са връзки на чиновници и ченгета с мафията. Избрани и назначени са нови.
 

В Япония за връзки и дори само за познанство на служители от МВР и службите с членове на Якудза е достатъчно, за уволнение, разследване и повдигане на обвинение.

В Сингапур нещата са още по-драстични.

 

„Страхът пита: безопасно ли е това? Целесъобразността пита: благоразумно ли е? Тшеславието и то – ще ми донесе ли полза и популярност? Но съвестта си знае едно – правилно ли е? И идва време, когато трябва да заемеш позиция, която не е безопасна, нито благоразумна и популярна, но трябва да я заемеш, защото е правилната“. Думите са Мартин Лутър Кинг.

 

За нас това време дойде. Не знам дали у нас има хора, които биха заели правилната позиция, макар това да е опасно. Надявам се...

 

Доскоро от МВР ни убеждаваха, че по разкриваемост на престъпленията бием повечето страни в Европа. В Германия се извършвали 8000 престъпления на 100 000 души, а в България само 1600. Средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас са Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на престъпленията у нас бил цели 18%. На регистрираните обаче! Нерегистираните се премълчават.

 

Убеждават ни, че няма полицейски насилие. Често служителите и органите се представят като жертви. Демагогията и лъжите дотолкова са превзели ведомството, че ръководствата през последните години започнаха да си вярват. И така се превърнаха в част от мафията, пратена да управлява вътрешната сигурност.  

Разбира се истинското положение е съвсем различно.   

В Швеция служителите на МВР са 28 500 души при 9,5 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители.

В МИ-5 на Великобритания, която е като нашата ДАНС, работят около 3500 служители при население от 70 млн. Това прави по един служител на 20 000 жители. ФБР в САЩ наброява 35 902 служители. От тях 13 785 са специални агенти, а 22 117 - аналитици, лингвисти, профайлъри, учени и пр. Или по един служител на 15 500 жители.

В бедна България, с население 6,9 млн, ДАНС е приютила във ведомостите си за заплати над 3000 души! Десет пъти повече от МИ-5 и 7 пъти повече от САЩ! Само че Съединените щати са първи в света по БВП, Великобритания е 6-а, а България – след 76-то място.

Секретната служба да САЩ (United States Secret Service — USSS) наброява 6500 служители. (Населението на САЩ е около 340 млн души, а територията - 9,8 млн кв км.) Основните задачи на службата по закон са: противодействие на изработването на фалшиви пари, подправка на документи, охрана на президента, вице-президента и техните семейства, други високопоставени чиновници, бившите президенти и техните съпруги, кандидатите за президент по време на предизборна кампания, официални представители на чужди държави по време на държавни посещения. Службата разследва също така финансови измами, кражби на лични данни и участва в разследването на някои криминални престъпления.

В родната Национална служба за охрана (НСО) работят над 1500 души - гардове, шофьори, началници, чиновници и пр. Техните задължения се изчерпват с охраната на първите държавни мъже/жени и важни чужденци. Понякога пазаруват, водят децата на баровците на училище, а родителите им на лекар, понякога дори подслушват обектите, които охраняват, но това са факултативни задължения така да се каже. 6500 човека в САЩ - първа по икономика  (БВП от 21,9 трилиона USD), трета по територия и население и 1500 в малка и съсипана държава като нашата. Как се нарича това?

Но да се върнем към нашето МВР, което през последните години бе повече частно ведомство на Бойко Борисов и Делян Пеевски, отколкото като защитник на обществения интерес и безопасност. Видяхме как действат полицаите по време на протестите миналата година.

Там работят добри професионалисти, но има и страшно много боклук, който е за изриване.

 

В МВР днес има 48 500 души. На 100 000 българи се падат 408 служители – челно място в света. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 23,4 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 8,5 млн население. Разкриваемост на престъпленията  е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 43 700 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! По тази логика у нас те трябва да са по-малко от 10 000 човека. Освен това площта ни е 3 пъти по-малка от на Финландия. Представете си какви заплати и екипировка биха имали тогава нашите храбри момци?

 

Значи не е въпрос на пари, а на умно ръководство, организация и решителност. Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да съкращава, защото ще има протести. МВР се е превърнало в социална служба, която гласува на избори за управлението, което плаща заплатите. Страх и партийни сметки. Двама от последните министри на МВР при управлението на ГЕРБ са част от партията и кандидати за депутати.

Единият от тях е считан за близък с босове от организираната престъпност. Предупреждавал ги е за акции срещу наркотрафика, както и за това какво се случва във ведомството.

 

В Плевен и Пловдив бяха разобличени полицейски шефове, участващи в наркоразпространение и друга престъпна дейност. Сигурно такива има и другаде. Без „чадър“ от централното ръководство това не е въможно.

Време е за радикални промени. Кандидатите за полицаи да минават през: тестове за интелигентност и съобразителност, физическа подготовка, езикова култура, стрелкови умения и пр. Ясни цели и задачи. Привилегиите да са вързани с отговорностите и задълженията. Поетапно, за 6 месеца да се съкрати 40 на сто от сегашния личен състав. Преди всичко администрацията. Да се закрият дублиращите структури. Ще има много недоволни, но резултатите ще се видят след броени месеци. Вече е правено в други страни.

 

Ножът е опрял в кокала. Залогът е: защита на населението и намаляване на престъпността или тотален разпад. Радикализъм и Реформи – това е пътят.

Не казвам нищо ново. Реформите в системата на вътрешната сигурност са описани от работна група от експерти още в Будапещенския доклад през 2007 г. Мерките са допълнени от доклад приет в Женева през 2008 г. Нито един ред от тези 233 страници, изпълнени с концепции, идеи и доказалите своята ефективност реформи, описани от над 400 експерта не е приложен в органите за сигурност в България. Защо? За да се запази духът на репресивен апарат, който служи на властта за всяване страх у населението и преследване на политически опоненти и неудобни на властта граждани, медии и бизнеси.

 

Моделът „Борисов-Пеевски-Гешев“ в МВР и службите трябва да бъде разграден до основи. На негово място да се създадат структури от нов тип, ефективни и служещи на гражданското общество. Ще има огромна съпротива, но радикалната промяна е жизнено важна за всички.

    Автор: Димитър Попкутев

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.