Аферата „Пегас“, хакерски атаки от Китай – опасностите дебнат отвсякъде

Аферата „Пегас“, хакерски атаки от Китай – опасностите дебнат отвсякъде
20-07-2021г.
62
Гост-автор

Разкритията, че клиенти на компанията „НСО груп“ са шпионирали журналисти, активисти и политици, предизвика политически скандали по целия свят, пише „Гардиън“.

Изданието отбелязва, че съобщенията за използване на средства за шпионаж, продавани от базираната в Израел компания на правителства, са предизвикали бурни реакции в редица страни и ожесточени политически спорове, след като е станало ясно, че клиентите на компанията разработчик на софтуера за следене „Пегас“ може да са шпионирали свои политически опоненти. Вестникът изтъква, че от скандала около аферата „Пегас“ са засегнати страни по целия свят, включително Мексико, Унгария и Индия.

„ЕС си има диктатура, която расте вътре в него“, предупреди белгийският политик Ги Верхофстат във връзка с Унгария и скандала с „Пегас“, пише „Индипендънт“. Изданието отбелязва, че Ги Верхофстат, когото определя като виден евродепутат и един от най-гласовитите политици по въпросите на свободите и законността, е разкритикувал стандартния отговор на ЕС, състоящ се в изразяване на „сериозна загриженост“, и е призовал за цялостно разследване от страна на Европейския парламент.

Според огласеното вчера от международни медии разследване, след което избухна скандалът, разработеният от израелската компания софтуер за шпионаж „Пегас“ е бил използван в Унгария за проникване в цифровите устройства на редица мишени – включително най-малко десет депутати, един опозиционен политик и най-малко петима журналисти.

„Индипендънт“ отбелязва в тази връзка, че опозиционни политици в унгарския парламент са поискали разследване на твърденията за използване на софтуера от дясното правителство на Унгария, ръководено от премиера Виктор Орбан.

Това става на фона на съдебна битка между Европейската комисия и Унгария и Полша за ЛГБТ правата, правото на убежище и съдебни реформи, които са породили опасения, че правовият ред в ЕС е в опасност. Скандалът с шпионския софтуер в Унгария е криза за Европа, пише по темата „Вашингтон пост“. Вестникът коментира, че дилемата, която Унгария представлява за ЕС, не е нова, но след мащабните разкрития около проекта „Пегас“ тя е станала още по-наболяла.

Изданието допълва, че в скандала Унгария се е озовала в интересна компания, включваща Мароко и най-многолюдната демокрация в света, Индия, две страни, които са заявили, че всякакво наблюдение е извършвано в съответствие със законите им. За Будапеща ситуацията може да доведе до поредна конфронтация с Брюксел, тъй като, както пишат цитирани от автора на статията журналисти, използването на подобни методи за следене „е подигравка с приетите от ЕС всеобхватни мерки за дигитална защита“.

САЩ обвиниха Китай в хакване на Майкрософт, гласи заглавието на „Ню Йорк таймс“ по другата водеща тема в западните издания. Вестникът отбелязва, че правителството на Байдън е организирало широка група от съюзници за заклеймяване на Пекин за хакерски действия по целия свят, но изтъква факта, че в крайна сметка не са били предприети никакви конкретни наказателни действия срещу Китай.

Вестникът коментира, че неналагането на санкции на Пекин от коалицията от страни – за която изданието отбелязва, че е включвала ЕС и за пръв път всички членове на НАТО – изважда на преден план предизвикателствата на конфронтацията със страна с дълбоки икономически връзки по целия свят. Европа има сключени доходоносни търговски споразумения с Китай и в миналото не беше склонна да критикува публично тази страна, пише „Ню Йорк таймс“.

„Гардиън“ отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън има особено голямо желание да постави Китай в по-голяма степен във фокуса на вниманието на Запада и коментира в тази връзка, че през юни той е спомогнал за това НАТО, военният алианс, традиционно концентриран върху Русия, както пише изданието, за пръв път да обяви, че Китай представлява заплаха за сигурността.

Изданието коментира, че за разлика от САЩ и Обединеното кралство обаче ЕС не е обвинил китайското правителство за „зловредните“ атаки, а само е отбелязал, че те са извършени от „китайска територия с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж“. „Гардиън“ коментира, че външната политика на Евросъюза се прави с единодушие и затова съюзът често пъти е критикуван, че реагира бавно на нарушения на международното право и кризи.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.