Адв. Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела и бунтове

Адв. Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела и бунтове
19-07-2021г.
46
Гост-автор
Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото.“ Това коментира пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова по темата със задължителната ваксинация. В Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха те да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация, каза адвокат Петрова.
 

Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини, не е условие някой да се ваксинира, смята тя.


Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.


Това, че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин, категорична е Мария Петрова.


„Хайде сега ще ви дадем още 2 дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено целият персонал е ваксиниран.“


„Нека да помислим трезво – по този начин не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги „купуваме“.

 

Специалистът по медицинско право отбеляза, че казуси идват най-вече от работодатели, които се опитват да принудят персонала да се ваксинира. „С влошаване на отношението към хора, които са една идея по-резистентни в тази посока – дали по свои съображения, дали по медицински причини без значение.“


По друга гореща тема - размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и „Пирогов“ Мария Петрова изтъкна, че „след скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти“.


Източването на Здравната каса е престъпление и документна измама, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.


Мария Петрова коментира поставяния знак на равенство между контрола и репресията и определи ситуацията като „грозна“.


Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами, подчерта Петрова.


Документните престъпления в болниците са ежедневие, смята Мария Петрова. По думите ѝ нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документация.


„И всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, изтъкна тя.


Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“. Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място, смята Петрова.


„Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата.“, посочи специалистката.


Петрова е на мнение, че като общество трябва да си дадем ясна сметка защо сме на първо място по хоспитализации и защо финансираме само и единствено болничната помощ, а страда извънболничната.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.