Адв. Емил Георгиев: Очакванията ви, че прокуратурата ще се активизира се основават на непознаване на разделението на властите у нас

Адв. Емил Георгиев: Очакванията ви, че прокуратурата ще се активизира  се основават на непознаване на разделението на властите у нас
06-05-2021г.
20
Гост-автор
Очакванията ви, че прокуратурата ще се активизира след казаното от Илчовски пред парламентарната комисия, се основават на непознаване на разделението на властите у нас. То е сакрално за българската конституционна тъкан и се разбира като пълна и абсолютна независимост не на просто на съдебната власт, а на държавното обвинение, от всички останали власти, особено от законодателната, характеризиращо се със самостоятелна дискреция дали гласувани от парламента закони да са прилагат и ако да - в какъв обем. Което не намери одобрение, се обявява за “политически натиск” и тук дискусията свършва.
Че това е така, знаем от даваните досега правни тълкувания на натоварения едновременно със земна и божествена мисия главен прокурор. Като такъв той едва ли ще посегне на друг ревностен крепител на вярата, примерно на премиера - едно, защото е ктитор, друго, защото по снимки на кюлчета не се работи, и трето, защото и да се окаже, че записи с издевателства над карнобатски бизнесмени има, то авторът им ще е анонимен, а и те няма да са изготвени по надлежния ред. Като нищо и самият Илчовски да осъмне с обвинение, защото твърденията за кадруване в министерства, търговия с влияние и други подобни, могат единствено да бъдат защитни версии на обвиняеми лица и подлите им адвокати.
Това, разбира се, в случай, че се извърши проверка според детайлната и прозрачна процедура, разписана в чл. 145 от Закона за съдебната власт и наблюдаващият прокурор немотивирано разреши разгласяване на (част от) материалите. Немотивирано, защото една уважаваща се независима власт мотиви не дължи, а защо не ги дължи - върнете се в началото при разделението на властите.
 
    Автор: адв. Емил А. Георгиев
    Източник: Инициатива "Правосъдие за всеки"-фейсбук
 
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.