Абсолютна политическа неадекватност е министър-председателят да унижава България по този начин!

Абсолютна политическа неадекватност е министър-председателят да унижава България по този начин!
24-04-2022г.
80
Гост-автор

Автор: Андрей Ковачев, евродепутат

Днес, точно преди Великден слушах Кирил Петков за Република Северна Македония!

Потресен съм, този човек очевидно нищо не разбира от това, за което говори. "Съветът на министър-председателите" бил взел вече решение да пусне Македония и сега България нямала право повече да блокира...? Нека попита какво мисли за това френският "министър-председател" Макрон и най-вече българското Народно събрание.

Също така да прочете внимателно и позициите, изразявани от България през 2020г. и 2021г. на всички заседания на Съвета по РСМ, както и самото решение на Съвета от март 2020г. година, където добросъседството е записано като критерий. Трябвало да вдигнем веднага ветото, за да не дойдели националистите на власт в Скопие? Явно иска те да дойдат в София?

Щял да "премести" ветото, и "госпожа Урсула" му била обещала това. Щели сме да оставим за по-нататък "условието за вписване на българите в конституцията", каквото впрочем условие в българската Рамкова позиция формално не съществува.

Не знам дали е искал да го каже и дали го осъзнава, но човекът ни каза че "би било глупаво да се запъваме" и че не възнамерява да спазва нито досегашната позиция на Народното събрание, нито решенията на Консултативния съвет при Президента, нито коалиционното споразумение на четворната коалиция по темата.

От интервюто му разбрахме също, че поне, слава на Бога, "популизмът" щял да му бъде само "на второ място" сред приоритетите...

Да се смеем ли, да плачем ли?!

Нашите изисквания трябва да са записани в Преговорната рамка (както нормализацията с Косово е записана в Преговорната рамка на Сърбия) - това е най-сигурната гаранция, че РСМ ще изпълни всичко необходимо.

Кирил Петков предлага в Преговорната рамка да няма нищо, а България да направи едностранна декларация, че си запазва правото да спира РСМ в преговорния процес, както и Председателството да заяви, че отбелязва тази декларация, а ЕК да каже, че ще следи този процес в хода на преговорите. Тоест, България да заяви, че запазва правото си да се държи като държава-членка на ЕС!!!

Взимането на бележка от Председателството няма правна стойност, то е по същество коментар, който се отбелязва в протокола на заседанието, но не задължава нито страната-кандидат, нито държавите-членки. Декларацията на ЕК, че щяла да следи процеса също не дава никаква гаранция за изпълнение от страна на държавата-кандидат.

ЕК не взима решение за присъединяването към ЕС. ЕК има една основна роля в преговорния процес - да оценява готовността на страната-кандидат, да отваря/затваря преговорните глави и да докладва за това на държавите-членки на ЕС, които взимат решението. Те обаче не са длъжни да се съобразят с нейната оценка (т.напр. ЕК от 10 години препоръчва РСМ да започне преговори, но това не се случва).

Позицията на Кирил Петков, която има намерение да преложи на Народното събрание, както и да я опакова, е пълна капитулация за България пред страна-кандидат, която в последните дни особено води безпрецедентна истерична кампания срещу всичко българско.

Абсолютна политическа неадекватност е в този момент министър-председателят да унижава България по този начин!

Кое налага това? Какво му "вика" Урсула и той какво и "вика", че трябва ние, българите, да бъдем поставени на колене.

За Украйна го е страх да помогне с отбранителна техника, за РСМ е готов на всичко, за да изпълни някакъв явно поет от него категоричен и индивидуален ангажимент.

Тотална бъркотия и външнополитически хаос и позор и по двете теми - Украйна и РСМ!
Надавам се, че ще има разум и няма да мине това безумие.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.