9 май -ден на Европа и ЕС или ден на победата

9 май -ден на Европа и ЕС или ден на победата
09-05-2022г.
145
Гост-автор
Днес някои ще искат 9 май да е ден на Европа и ЕС, други ще искат да е ден на победата.
Ако човек се разрови ще установи, че и двете чествания имат едни и същи корени.
ЕС почита девети май заради декларацията на Робер Шуман, предложена на 9 май, 1950 г.
Основната идея на декларацията е да се постави тогавашните френски и западногермански производства на въглища и стомана под единен орган, за да се успокоят взаимоотношенията на двете страни. Така се създава първата европейска общност,
"Европейска общност за въглища и стомана".
Знаете ли защо Робер Шуман предлага тази декларация? Защото е знаел истинските причини за Втората световна война.
След като губят Първата световна война, на германците са им наложени непосилни санкции - 226 милиарда златни марки ( после намалени). Понеже войната се е водила предимно във Франция, германците е трябвало да им плащат главно на тях. Икономиката обаче забуксувала и французите се нуждаели от финанси, натиснали германците, които също се задъхвали и не успявали да си платят. В резултат французите решили да окупират индустриалния район на Германия - Рур (1923-1925), като убили над 130 германци. Световната общественост симпатизирала за немците, макар да не е направила нищо за тях. Анализатори обясняват, че французите искали да накарат немците да платят в стоки (най-вече въглища), защото марката постоянно девалвирала. Ситуацията за германците станала непосилна, населението мизерствало.
Поредната битка за ресурси.
Това, което постигнали французите обаче е унижение на германския народ, постепенното им въоръжаване и надигането на крайни идеологии, а с тях и появата на чудовището Хитлер. Останалото го знаете.
Точно по тази причина Шуман предлага на 9 май, 1950-а, тази декларация, заради която се появява "Европейската общност за въглища и стомана", а оттам това полага основите и на Европейския съюз.
Шуман е знаел, че постоянната битка за ресурси ще доведе до нови войни, затова предложил координация, с която всички да спечелят и да се развиват, вместо безсмислено да се разрушават.
Нацистите нападнали Русия, а руснаците дали десетки милиони жертви в битките срещу същия този Хитлер.
Има ли виновни в тази история? Немци, французи, руснаци, британци? Всеки може да си избере един, но няма да е схванал поуката от историята.
В момента, в който почнем да се делим на празнуващи ден на ЕС и ден на победата, вече не сме схванали нито идеята на Шуман, нито жертвите дадени във войната.
Щото пак се делим и сме готови да се сбием в подлези.
 
    Автор: Дахер Фарид, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.