6-годишно дете е с опасност за живота, погълнало магнитни топчета след предизвикателство в TikTok

6-годишно дете е с опасност за живота, погълнало магнитни топчета след предизвикателство в TikTok
21-08-2021г.
60
Гост-автор
Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство. Това е само един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на поглъщане на магнитни топчета, опасни за здравето и живота на деца – от 5 до 15-годишни. За да разкажат своята тъжна история към нас се обърнаха родителите на 6-годишната Мария – защото ни имат доверие и знаят, че за Хиполенд безопасността на децата е основен мотив при избора на продуктите, които предлага в магазините си. Защото ни имат доверие и са сигурни, че чрез нас темата ще заинтригува хиляди други родители.
Призоваваме всички вас, скъпи родители и приятели на Хиполенд, не купувайте опасните магнитни топчета на децата си, независимо от възрастта им, не подлагайте на сериозен риск здравето им! Разговаряйте с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря, обяснете им за възможните сериозни и болезнени последици!
Шестгодишната Мария се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми, силни болки в коремчето, месец и половина след „играта“. Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в МБАЛСМ „Пирогов“.
За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета по време на популярната игра в социалните мрежи. „Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“, допълва той.
Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.
Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че животозастрашаващите магнитните топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече в други страни.
 
 
 
   Източник: Хиполенд-фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.