5.11. и “В като Вендета”: Протестът срещу тиранията, от който се нуждаем и днес

5.11. и “В като Вендета”: Протестът срещу тиранията, от който се нуждаем и днес
05-11-2021г.
117
Гост-автор
Годината е 2020. В Европа върлува вирус, Великобритания е управлявана от фашисти. Навсякъде властва мрак, корупция. Факли, огън, мирис на барут. И един цитат - “Помнете, помнете ноември пети”.
 

“Народът не трябва да се страхуват от своите управници. Управниците трябва да се страхуват от народа”

Това е един от най-ярките цитати във филма “В като Вендета” - антиутопия за бъдещето на  братя Уашовски по комикса на Алън Мур. Продукцията превръща 5-ти ноември в популярна в цял свят дата. Тя всъщност се свързва с един голям празник за Великобритания - Нощта на Гай Фокс. Историята му започва със събитията на 5 ноември 1605, когато Фокс е задържан докато пази експлозивите по време на заговора срещу английското правителство. Експлозивите са били поставени от заговорниците под Камарата на лордовете. Фокс е радетел на свободата и е прототип на главния герой във филма “В като Вендета”. 

Ужасяващата 2020 

С избухването на пандемията от COVID-19, хаотичните събития в САЩ и проблемите във Великобритния, киноманите започнаха да правят препратки към филма на братята Уашовски. И това не е случайно - протестите срещу расовата дискриминация, щурма на Капитолия в САЩ и изборите за държавен глава. Светът бе погълнат от хаос. Някои дори започнаха да коментират, че “В като Вендета” вече не е антиутопичен, а по-скоро документален филм. 

Политически в България ситуацията също беше турбулентна. Спомняме си как през 2020 г. избухнаха яростни протести срещу управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов през последните 12 г. Демонстрациите имаше по площадите в цялата страна, както и в някои градове в чужбина. Основното недоволство - срещу завладяната държава, ширещата се корупция и задкулисието. Българите обаче казаха стига, а политическата неопределеност вкара държавата ни в поредица от избори. Такива ще има и след броени дни - на 14 ноември, когато избирателите ще гласуват за парламент за трети пореден път тази година. 

“Помнете, помнете ноември пети” е послание, от което всеки гражданин с ясно самосъзнание се нуждае. Защото тази фраза въплъщава в себе си чувството за свобода и справедливост.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.