34 българи хранят един чиновник, всичките ни струват по 300 млн на месец!

34 българи хранят един чиновник, всичките ни струват по 300 млн на месец!
06-12-2021г.
71
Гост-автор
Ако не сте чули, нека да знаете: служители от администрацията са в бойна готовност за протести срещу заявеното от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ 15-процентно съкращение на чиновническия апарат. Актът на отпор е идея на ГЕРБ, като партията с най-много назначения в централната и общинската администрация. Става дума за съкращаването и пенсионирането на около 30 000 души.
 

Не се подвеждайте по цифрата, ако тя ви изглежда голяма. Според статистиката на Евростат средния процент на администрацията спрямо населението е около 16 на сто. В България тя е 24%!

Забележете: през последните 15 години чиновническата армия у нас се е увеличила с около 21%. Което е скандално на фона на това, че всяка година между 40 и 50 хиляди българи напускат страната.


И още нещо абсурдно: В ЕК и Евростат да няма точен брой на заетите в българската администрация! Няма!  

Националният статистически институт съобщава в началото на 2021 г., че общо администрацията на изпълнителната власт е 98 797 души. С уговорката, че не е посочен броят на служещите в армията и МВР. С тях броят се приближава към 180 – 200 хиляди.

Според някои експерти чиновническият апарат у нас наброява над 250 000 човека. Но дори да е преувеличена тази цифра, отчайваща е сметката, че на всеки 34 българи (включително децата) се пада по един чиновник.

Да, има 3-4 страни в Европа, които малко преди нас – Норвегия, Дания, Финландия… Но всички те са в Топ 10 по най-висок стандарт на живот и очевидно могат да си го позволят. Освен това там чиновникът е слуга на гражданите, а тук чиновника се държи с гражданина както робовладелецът с роба. Не е преувеличено.

 

Има обаче и други пример. В Япония администрацията е само 6% спрямо населението. В Сингапур е 5,2 на сто. Нещо да кажете?

И какво стана с т.нар. електронно правителство, за което три мандата отговаряше вице-премиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев? Похарчени са около 2 млрд лева, по непотвърдени данни, но електронните услуги са нищожни.

В понеделник, навръх Никулден, в медиите нахлуха оплаквачи, включително от синдикатите, които изреваха на умряло. Щял да скочи броя на безработните и да се натовари държавата да им плаща като отидат на трудовата борса. Направо ужас! Клетите хорица, дето са свикнали да папкат от хазната и не са изкарали хляба поне на един човек.

Много от институциите у нас отдавна са се превърнали в хранилки за гласоподаавтели на управляващата партия. Назначените, от които немалко са абсолютни „калинки“, са негодни за заеманите позиции, но затова пък много бързо се превръщат в цербери за гражданите. Всеки българин може да разкаже поне десет мрачни истории за сблъсъка си с чиновника.

Затова нека служителите от администрацията не се гневят – ако са толкова качествени, за каквито се представят, няма да имат проблем на свободния пазар. Нека сами почнат да изработват заплатите си.

    Автор: д-р Димитър Попкутуев

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.