28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата

28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата
18-11-2020г.
10
Гост-автор

Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия се оказа параван за повишение на доходите в държавни ведомства, за които трудно може да бъде открита връзка с коронавируса. Проектът на промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане и нетипично за този тип консултации привлича доста критики от граждани.

С промените ще стане възможно 28 държавни ведомства да увеличат до 30% разходите си за персонал. Част от тях като здравните инспекции, инспекцията по труда, социалните работници изнесоха голяма част от противоепидемичните мерки на гърба си, въпреки че са сред най-ниско платените в държавния сектор. В списъка обаче са включени и служби, които имат периферна връзка с кризата. Става дума за общо 33 600 служители и 16.5 млн. лв. месечно, съобщи "Медиапул", позовавайки се на информация от Министерството на финансите.

В мотивите към проекта са посочени два основни критерия за увеличението. Единият е администрацията да е натоварена с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително да има служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица. Другият е в тези ведомства основните заплати на служителите да са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето.

 

На фона на тези критерии най-голямо недоумение буди включването в списъка на изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Не е ясно защо антикризисно трябва да се увеличават заплатите и в ДНСК, която в последните месеци се занимава основно да запушва скандали със сараи и укрепителни съоръжения по морето.

До 30% увеличение е предвидено за НАП и агенция "Митници", които имат много служители с пряк контакт с граждани, но пък са сред най-високо платените администрации в държавния сектор. В приходната агенция имаше сериозно недоволство заради спирането на бонусите в началото на кризата, тъй като те могат да формират до 30% от заплатата. Вероятно сега тази удръжка ще се компенсира с увеличението.

По линия на недоволството вероятно са предвидени за увеличение и работещите в главна дирекция "Изтърпяване на наказанията", които тези дни протестираха за по-добро заплащане. Сред коментарите в рамките на общественото обсъждане обаче се поставя въпросът защо липсва ГД "Охрана", която се занимава със същата дейност. "Едната дирекция пълни затворите с лишени и ги конвоира и не е добавена. Друга функция на ГДО е проверка на лицата в съдебните сгради. Момчетата извършват по 2-3 хил. проверки на всякакви хора в сградите всеки ден", посочва авторът на тази забележка. 

В списъка са още автомобилната администрация, агенцията по метрология, държавната комисия по стоковите борси и тържищата, инспекторатът за опазване на недвижимото културно наследство, Националният институт за помирение и арбитраж, басейновите дирекции и РИОСВ към екоминистерството.

В промените не са упоменати никакви критерии, по които вътрешно ще се разпределя увеличението на заплатите. Преценката е в ръцете на ръководителя на съответната структура.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.