240 милиона за Борисов от КТБ. Гешев не чува… Разказва Гриша Ганчев

240 милиона за Борисов от КТБ. Гешев не чува… Разказва Гриша Ганчев
15-02-2022г.
148
Гост-автор

През декември 2016 г. Нова тв излъчи интервю с предприемача Гриша Ганчев, като собственик на ЦСКА, в което разговорът се насочва към политиката и една историческа случка, на която бизнесменът е присъствал (виж по-долу текста на интервюто).
Той е свидетел на разговор между Цветан Василев и Бойко Борисов в гаража му в Банкя. Това се случва преди да фалира КТБ, през юни 2014 г. Цветанов моли Ганчев да го закара при Борисов, крие се легнал в колата му, защото го следят.

В онзи момент Борисов е бивш премиер, на власт е правителството на Орешарски. Според Ганчев целта на тази среща е Цветан Василев да търси помощ от бившия премиер, защото има атака срещу банката. И обяснява на Борисов, че през годините е дал общо 240 млн. лева на Делян Пеевски и Александър Сталийски, които двамата са взимали с обяснения, че са за него.

Борисов отговаря, че Василев не го е черпил и едно кафе, не се е виждал с него 4 години. И че бил свален от власт от Делян Пеевски и от самия Василев, които пращали пред дома му да го дебнат телевизионни екипи (визира закритата ТВ7 с Бареков, който от приятел на Борисов обръща палачинката и започва да го атакува след началото на февруарските протести през 2013 г., които довеждат до оставката на правителството). А за Сталийски Борисов казва, че не го е виждал от 6 месеца и откак е паднал от власт той и добър ден не му казва. Репортерът задава уточняващ въпрос, че това е система с „наместници” и „събирачи на пари”.

Гриша Ганчев се кълне, че разказва абсолютната истина (виж видео тук и тук, след 5,30 минута*). Цветан Василев в свои интервюта също казва за този разговор и какво е обяснил на Борисов, като посочва точната дата – 6 юни 2014 г. (затварянето на КТБ е на 20 юни). Василев казва още в интервюта, че Борисов му е посочил Сталийски като „човек за свръзка“.

Бойко Борисов потвърди, че е имало такъв разговор – в неговия гараж, както сам уточнява. Но го омаловажава – банкерът Василев дошъл да му се извинява заради Бареков, който пращал пред къщата му тв екип и „стотици платени“ да го дебнат.

Тези свидетелства са оставени

без внимание от прокурора по делото за КТБ Иван Гешев

В цивилизована страна щяха да се превърнат в основна тема в медиите (които също ги заметоха под килима) и в основа за голямо разследване, разпити на Сталийски, Пеевски, Ганчев, Борисов и т. н. За награда Гешев е избран за главен прокурор.

По подобен начин прокуратурата се направи на глуха за свидетелствата на Васил Божков, че е дал над 60 млн. лева, наричани от него рекет, за да му гласуват удобен закон за акциза на лотариите.

Самият Гриша Ганчев, подобно на много други бизнесмени, е обвинен за пране на пари и ръководене на организирана престъпна група. За да го шантажират, това следствие и дело се точи 10 години, като беше оправдан окончателно от съда неотдавна.

Случката с гаража в Банкя е показателна – застрашеният банкер отива да търси помощ от бивш премиер, не от настоящ. Защото знае, че той дърпа конците на когото трябва.

В атаката срещу КТБ участва прокуратурата, която започва действия по обвинения, че Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски. Има арестувани, по-късно оправдани. Прокуратурата обвинява шумно, със съобщения до медиите, подуправител на БНБ, че не упражнил контрол над КТБ и иска отстраняването му, обвиненията падат в съда, но чак след време.  Медиите на Пеевски всеки ден пишат, че КТБ е пирамида. Прокуратурата праща качулати полицаи да правят обиски във фирми на Цветан Василев над клон на банката, канят всички телевизии да снимат и предизвикват паника сред вложителите. Само за седмица са изтеглени 1 млрд. лева и банката рухва.

Месеци по-рано фирми, свързвани с Пеевски, които са големи длъжници на КТБ, спират да изплащат вноските си по кредитите. Мнозина предупредени прехвърлят депозитите и сметките си в други банки. Банката е раздавала някои кредити без солидни гаранции и е сключвала договори за депозити с висока преференциална лихва с избрани хора от властта. Въпреки това, в разстояние на 5 години преди фалита, КТБ минава редовно през одит на независимата външна фирма KPMG, включително и непосредствено преди да я затворят. БНБ също прави одит на банката в началото на годината заради предстоящо купуване от КТБ на банка „Креди агрикол”, преименувана на „Виктория”. И когато около КТБ започват вълнения БНБ обявява, че банката е стабилна и ликвидна. Дни по-късно БНБ затваря банката, като отказва да й помогне. От разразилата се паника тръгва надолу и друга голяма банка – ПИБ, за която вече БНБ оказва помощ от 1,2 млрд. лева.

Резултатът е, че голяма част от активите на КТБ са разграбени евтино от фирми свързвани с Делян Пеевски. Активи и вземания са продавани на 10-15% от стойността си (виж тук). Длъжници не връщат кредитите си, сред тях и медии като „Труд”, „24 часа” и др.  (виж тук).

Ето и свидетелствата на Гриша Ганчев за прословутия разговор в Банкя.

Гриша Ганчев: Предавам разговор, абсолютната истина. Може да ги питате и двамата – Цветан и Бойко

– Това което се случва в държавата влияе на бизнеса. По какъв начин?

– Трябва да има нормална обстановка за бизнеса, да може той да си разгърне идеите. Да може да се инвестира спокойно и да се създава принаден продукт, щото тука последните 5-6 години го обърнахме на Капалъ-чарши, ние само – дай ни търговия и нищо. Производство – запада, запада и запада.

Гриша Ганчев по време на интервюто. Снимка: от екрана

– Цветан Василев казва, че от 2009-а година насам има мафиотски клан на управление. Редуват се – първо Бойко Борисов, след това Пеевски, след това съвместно управление. Така ли е? Има ли истина в това?

– Това за прословутата среща, там където сме били – аз, Цветан Василев и Бойко Борисов? За нея ли питате?

– По-скоро въпросът ми беше има ли мафиотски клан, както твърди той? А вие кажете и за тази среща?

– Сегаа…

– Мафиотски режим на управление?

– Аз да ви кажа, специално с мен по мафиотски начин не се занимават, нали. Но на прословутата среща, тя стана розов бразилски сериал, нали. Аз присъствах там, макар че не исках да присъствам. Борисов каза тогава: „Стой тука да слушаш”.

– Припомнете кога се случва това?

– Е, там, преди да падне банката.

– КТБ?

– КТБ. Десетина дена преди да падне банката, да го подгонят Цветан Василев за това, там, че с трите чички искал да убива лицето Делян Пеевски. Целият разговор беше свързан с някакви милиони раздавани насам-натам. Но Бойко Борисов му каза, че парите, които той ги е давал и които твърди, че са давани на Пеевски и на …как се казваше другото момче… Сталийски, Сашо Сталийски, че, единият го е бутнал от власт. „Пеевски, заедно с тебе, вика, с Цветан, двамата с Пеевски ме бутнахте от власт. А пък другия, вика, от 6 месеца не е идвал да ми каже и здрасти. Те са си заедно, вика, работят си и тъй нататък. За четири години, вика, съм получил на един рожден ден от тебе една икона със сребърен обков, която е в министерския съвет. И ако не са я откраднали, вика, като се върна ще си я взема.”
Сега, каква е истината, какви пари, по кой ги е пращал, как ги е пращал и защо ги е пращал, щот’ цифрите бяха много впечатляващи.

– Колко?

– Ами, някъде се говореше за около 240 милиона лева, нещо такова беше. Общо натрупани в годините.

– Които трябва да отидат в каква посока?

– Даа, едните ги е взимал единия, че ще ги носи на Бойко Борисов. Другите ги е взимал другия,, че ще ги носи на Бойко Борисов. И той, човека, си му каза в очите директно.

– За да изясним нещата – говорите точно за наместника на Борисов, за събирача на пари, както твърди Цветан Василев – Александър Сталийски?

– Да, за него, да.

– Говорите за такава сума, внушителна?

– Да. Да, бе, той казва, щот’ те са различни цифри, там се споменаваха. И Цветан казва – „Тез пари съм ги дал на Сашо да ти ги донесе. Онези съм ги дал на Делян да ти ги донесе” и тъй нататък. Който… Бойко му вика – „Не си ме черпил…, не сме се виждали с тебе за четири години близо, едно кафе.” Второто нещо – „Ти ми прати заедно с Делян,тука, 6 месеца разболяха ми детето по цял ден да стоят тука камери, телевизии и тъй нататък, пред къщата ми.” И му каза: „Единият ме е бутнал от власт заедно с тебе, пък другия не съм го виждал от 6 месеца, дори здрасти не ми е казвал.” Демек, че Делян го е бутнал от власт, заедно с Цветан, а пък Сталийски, откак е паднал от власт, дори и здрасти не му е казвал.

– А стигнали ли са тези 240 милиона където трябва?

– Еее, аз, аз предавам разговор, което е абсолютната истина. Може да ги питате и двамата, нали – и Цветан, и Бойко. Аз по принцип не желаех да слушам тези простотии там, и тоя розов бразилски сериал, но… и двамата твърдяха – „Стой, стой да слушаш”.

– А какъв е бил поводът вие да участвате в тази среща?

– Ами повода беше, че… Цветан искаше да се види с него, да се… Имал информация, че ще бутат банката. А той тогава беше в опозиция. И ме помоли да го взема с колата и да го закарам до там. Щото му бяха пуснали проследяване, три четири коли го следяха постоянно, нали – къде ходи, кво прави и тъй нататък. И аз го вземах с мойта кола и го закарах до там. Това беше целият повод.

– Защо?…

– Да му каже, че иска да помогне да спаси банката. Той каза:„Аз като какъв да я спася, като аз съм в опозиция”, нали. И да кажа и за някои, дето постоянно ме спрягат – „ортака на Цветан Василев”. Аз с Цветан Василев имам един единствен бизнес – той частично финансира завода в Ловеч за колите. Никакви други бизнеси не съм имал с него.

– Тоест, нямате допирни точки?

– Абсолютно никакви. Петролът е друга тема. Защото „Петрол” беше абсолютно фалирало дружество, с 362 млн. долара борчове и още около 20 и няколко милиона към доставчици и той го е… беше предлагал на разни хора, нали, никой не се нави да го управлява, и ме помоли да вляза за около 7-8 (месеца), година време за да го стабилизираме, защото там беше обърната самата пирамида по доставки и …целия бизнес на „Петрол”. То пък така се случи, че 6 дена, като влязохме на 6 юни аз и моя екип в „Петрол”, на 11-и падна банката, почна да пада банката и тъй две години ние трябваше да правим, да струваме, че горе-долу да го запазим като предприятие. Иначе, то си беше фалирало като влязохме.

– А знаете ли дали още функционира тази система, която описахте преди малко – със събирач на пари, с наместници на човек, който управлява, защото тази сума, за която споменахте, 240 милиона, е внушителна?

– Абе… начи… аз… При мен такива хора никога не са идвали и няма да дойдат, бъдете сигурни в това нещо. Аз ви пресъздадох един разговор, с който вие и вашите зрители сами да преценят кой крив, кой прав. Дали е имало нещо такова или не е имало. И аз съвсем честно и откровено съм ви споделил какво съм чул.

– Но оттогава не сте чували?

– Специално при мен никога не са се явявали такива хора и просто те си знаят къде могат да почукат и къде – не. Да, наистина, получавам страхотни удари под кръста, ъперкъти, нали…

– Откъде, какви?

–…Каквито и Кобрата може да завиди на тях. Но мен това нещо не ме притеснява, защото това е в реда на нещата и…

– Част от играта?

– И си е част от играта, да. Това е положението.

– Как ги понасяте?

– Ами страдам малко, докато се наместят ребрата ми и диафрагмата. И продължавам напред. Какво да направя? То иначе…

– И с делото ли е така? Това ли е един от тези ъперкъти – делото срещу вас?

– А, делото, решили са да направят дело, окей. Ние си се явяваме, редовни сме. Всичко си е точно, то си върви. Ще дойде време когато ще кажат присъдите. Може наистина да съм виновен, пък, знаеш ли (саркастично). Може и пък да съм невинен.

– И на фона на това, че обвинението „организиране и ръководене на престъпна група” – вие знаете дали сте виновен или не?

– Ами още по-хубаво, че съм шефът аз, нали. Защото много мразя да съм заместникът. Нали, аз съм шефа на ОПГ-то (бел. ред. – организирана престъпна група).

– Това тежък ъперкът ли беше? Как са ребрата?

– Ами нормално е – като кажат в затвора, в затвора. И там е за хора. Той не е… (смее се).

– А не ви ли засегна лично това, което се случи преди време със сина ви? С ареста му, с това обвинение за престъпление в големи размери…?

– По принцип аз не съм нарцис по природа. Ако ме дразни, то е за съвсем малко време. Плюс това добре се случи, че ги поприбраха малко, че не бяха ходили в казармата. Да видят какво е, нали (усмихва се). Но аз винаги прощавам. Но не забравям. Прощавам, но не забравям.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.