21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании

21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании
27-12-2021г.
49
Гост-автор

21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании

„Българската Коледа“ изглежда хубава инициатива. Хора и компании даряват средства за деца, които имат нужда от спешно лечение и за болнични заведения, които имат нужда от спешно преоборудване. Това е прекрасно.

Но не става ясно какво правят политиците в този процес. Не става ясно защо политиците се намесват в състрадателността на хората, които искат да помогнат на добри каузи. Хората сами могат да даряват. Ролята на политиците е друга. Те получават заплати, за да организират така политическата система, че да няма нужда от благотворителни кампании.

Затова, ето 21 полезни неща, които политиците биха могли да правят, вместо да се снимат с хора, които даряват:

1. Да кажат защо системата на здравеопазването не е реформирана.

2. Да реформират здравната, осигурителната, социалната и всички други системи, които блатясаха за последните 12 години.

3. Да намалят администрацията и да опростят процедурите. Сега десетки родители се отказват да търсят помощ от държавата.

4. Да възстановят Фонда за лечение на деца. И всички други полезни процедури, които реално помагат на децата.

5. Да направят нормална модерна Детска болница. Най-после.

6. Да направят така системата на здравеопазването, че доктори и медицински сестри да не бягат от България.

7. Да направят така всички обществени системи в България, че никой да не иска да бяга.

8. Да развият системите за социални грижи, за да се окаже истинска подкрепа на децата с увреждания и техните родители.

9. Да правят непрекъснати информационни кампании за правата на децата.

10. Да се противопоставят категорично на опитите на популисти и сектанти да ни върнат в средновековието.

11. Да спрат да си назначават роднините в различни администрации.

12. Да направят най-сетне това електронно правителство.

13. Да направят система от данъчни облекчения за всеки, който иска да дарява за социални каузи.

14. Да направят модерно образование. Топенето в ледена вода не замества имунизацията.

15. 10% от „излишъка“ всяка година да отива директно за лечение на деца. Така хем ще правят по-реалистични бюджети, хем ще „раздават“ по-малко средства авансово на псевдостроителни компании, които да ги теглят кеш в чували.

16. Или ако годината е била толкова добра, че има неочакван излишък, да направят процеса по приоритизиране по-прозрачен.

17. Да се противопоставят на желанието за връщане на „държавно управление“ на важни предприятия в различни обществени сектори. Да се забрави глупостта с държавната петролна компания, държавната язовирна компания, държавната ВиК компания, държавната каквато и да е друга компания.

18. Да осигурят наистина независима съдебна система, която няма да се поколебае да разследва политици и техните действия. Като например кой беше виновен за разсипването на Фонда за лечение на деца. Или за изтеглените десетки милиони в чували.

19. Да премахнат остарелите разпоредби, в които се забранява да се споменават имена на компании и търговски марки в ефир. Иначе е малко лицемерно – ръчкат компании да даряват, но не позволяват да им се казва името в национален ефир. Малък текст в Закона за електронни медии трябва да се промени, от 15 години го говорим на всички политици.

20. Да не правят тъпи кампании как ще връщат българите от чужбина, а просто да направят тук като там, и така никой няма да иска да бяга.

21. Изобщо да направят така обществените системи, че кампаниите за събиране на капачки да не са за жизненоважна медицинска апаратура, а за облагородяване на зелените площи, например.

Та, с такива дейности трябва да се занимават българските политици. Ама не искат. По-добре им е да се снимат до хора, които даряват…

Да се дарява е прекрасно и достойно. Но да се премахне причината да има нужда от дарения, е истинската задача. Да се промени системата е истинската отговорност към децата. И точно това е работата на политиците. Ако искат да направят нещо смислено, разбира се.

И честит ден на бащата!

Спокоен ден!

   Автор: Любомир Аламанов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.