2022 ще бъде годината на въглищата

2022 ще бъде годината на въглищата
07-05-2022г.
76
Гост-автор
Глобалната енергийна криза ще върне т. нар. "енергиен преход" в изходна позиция - въглищата се завръщат със скорост, която никой не си е представял. И това не се случва само в Китай и Индия, а също и в Европа и САЩ.
Процесът е изключително прост:
В периода 2009-2015 г. шистовата революция и гигантските инвестиции осигуриха големи количества газ на ниски цени за години напред. Светът масово започна да замества въглищните с газови централи като това се случи особено бързо в Европа и САЩ.
Дойде Парижкото споразумение (края на 2015 г.) и светът реши, че вече няма нужда не само от въглища, но и от газ и нефт. Инвестициите бързо спаднаха. Огромно количество пари полетя към изграждане на слънчеви и вятърни централи и тотална електрификация.
Коронавирусът през 2020 г. първоначално смаза добивните компании и парите в сектора напълно изчезнаха. Политиците видяха възможност да го довършат и още повече пари полетяха към ВЕИ.
Възстановяването на икономиките започна първо в Китай още в края на 2020 г. Светът изпита крещяща нужда от енергия - в огромни количества, надеждна и евтина. И въглищата, газът и нефтът се завърнаха на сцената.
Проблемът е, че добивът не успява да отговори на търсенето, което е напълно нормално след толкова години на ниски инвестиции. И цените полетяха към небето. Разбира се, газът се оскъпи най-бързо, защото е предпочитаното от всеки гориво. Нефтът бързо го последва.
Първоначално изглеждаше, че само Китай ще използва много въглища, но положението бързо се промени и всички започнаха да заменят газа с въглища. Цените на последните също полетяха нагоре, но си остават доста по-евтин вариант от газа, а и почти всички големи страни-потребители имат собствени запаси. Последното се оказа особено важно в контекста на войната на Русия. Светът изведнъж си припомни, че не е добре да зависим от чужди енергийни доставки.
Днес всички се връщат към въглищата. Марица-Изток у нас работи на максимален капацитет. Дори по време на локдаун, Китай прави рекордни добиви. Индия отваря отново 100 стари мини. При тези цени на втечнения природен газ в Азия няма да остане страна, която да не ускори добива и изгарянето на въглища. Навсякъде в Европа се разкриват вече затворени мини и централи. Природният газ поскъпна бързо дори и в САЩ, което означава, че процесът на връщане към въглища ще се ускори и там.
Изведнъж се оказа, че физиката и икономиката не могат да бъдат променени с добри пожелания. Затова спокойно мога да направя прогноза, която вече практически е факт:
2022 ще бъде годината на въглищата - добивът и потреблението им ще отчетат гигантски скок на световно ниво.
Всичко това не е въпрос на нечие желание, а просто логичен резултат от най-голямата инвестиционна грешка в историята на човечеството - вместо да развива надеждни и чисти източници с изключително висока плътност като ядрената енергия, светът заби ужасяващо количество пари в неконтролируеми ВЕИ, които имат и своите предимства, но не могат да осигурят растящите нужди на цивилизацията.
Крайният резултат е парадоксален:
Уж спасяваме планетата, но през 2022 г. ще постигнем исторически рекордно потребление на въглища и съответните въглеродни емисии на глобално ниво. И това няма да е последната година на ръст за тях..
 
    Автор:Боян Рашев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.