112-то място. Това е зле за всички.

112-то място. Това е зле за всички.
25-04-2021г.
11
Гост-автор

Автор: Капка Тодорова

Защо България е на 112 място по медийна свобода - по този въпрос вечно има спорове, че не е реалистично да сме в една група с африкански държави, в които стрелят по журналисти на улицата.
Не знам дали трябва да сме на 112-о или 99-о място, и в двата случая обаче това е зле. Зле за всички.
 
Класацията е за медийна свобода, тоест за средата, в която се правят новини и възможно ли е да се правят новини в нея. Класацията е за цялото общество, тя не оценява журналистите. Голям праз, ако аз и колегите ми знаем някакви неща, а няма къде да ги съобщим.
 
Факт е, че има точно едно радио, три сайта и един вестник, които днес правят реални новини в България, и трите са с незначителна аудитория като процент от населението.
 
Моите уважения към БНР, които макар и в бюджетната хватка на властта винаги се бунтуват, винаги успяват и в повечето случаи правят тази журналистика, която са се учили да правят, а не си измислят.
 
В България държавата произвежда фейк-нюз, финансира фалшиви новини и поддържа десетки сайтове, телевизии и отделни свои рупори, предрешени като журналисти и пиари, за да бълват още фалшиви новини.
Хората в България де факто нямат достъп до информация.
 
Мнението им за политиката, за света, за ставащото в България, се оформя от лъжи.
 
Пресни примери от последните дни колкото щеш.
 
"Гласове" пуска фейк, че депутатите са си увеличили заплатите на 10 000 лева по инциатива на ДБ. Всъщност ДБ въведоха горен праг за каквито и да е увеличения, тъй като се оказва - досега депутатите са можели да взимат, колкото успеят да си изкарат без никаква горна граница.
Или партията на Слави се била отметнала от мажоритарния вот.
 
Всъщност правната комисия обяснява много напоително защо предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот е абсолютно нефелно юридически и няма как да се осъществи, нужна е много повече работа по този въпрос. Второто обаче липсваше по телевизиите.
 
Или трети фейк - Хаджигенов искал да е премиер, макар че той не е казвал такова нещо. Изобщо, срещу него има много солидна атака, откакто им разбърка картите.
 
Аз не гласувам за ИТН, нито за Хаджигенов.
 
Но не мога да не видя, че и трите нови партии в парламента са подложени на страхотна атака от всички обслужващи сайтове, вестници и телевизии и се бълват такива количества лъжи върху тях, че просто няма как да наваксат с опроверженията.
 
Същото се случва с всеки, който се опита да каже истината.
 
Ето това е медийната среда в България, това определя живота на хората в България, по този начин ги манипулират да взимат решенията си и да избират все блатцето и затова 112 място си е на място, 99-о също би било, 135-о също... Номерът е без значение, все е катастрофа.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.