За съжаление най-лошото предстои

За съжаление най-лошото предстои
05-10-2022г.
0
Гост-автор

Васил Кендов:

Напоследък и официалните, и руските медии тръбят и то доста натрапчиво за постоянен напредък на украинската армия.
Аз обаче се притеснявам.

Ясно, че пропагандата е на ниво от двете страни и понякога завладяването на селца се представя като едва ли не спечелване на войната, но нещо не се връзва.

Преди месеци руските сили отчитаха завладяването на същите тези селца с бой, а сега ги отстъпват, понякога дори без бой.

Според западните медии и анализатори, Русия участва в тази война с около 1.5% от мобилизационния си резерв и около 20% от редовната си армия. И въпросите започват. А те са много, но няма да ги задаваме, защото това са детайли, а не сме отговорили все още на съществените.

Та къде е Starcraft в тази работа?

За мен това е най-великата стратегическа игра в реално време. Няма как да ви обясня какви са принципите, ако не сте играли (може да видите в Тубата), но там има определно гениални полководци. На пракита извънземни.

Това което научих от тях е, че запазването на целостта на една армия е по-важна от запазването на завладените територии.
Мобилността на армията също е нещо без, което не може да спечелите.

Забелязвам, че единствения начин да спечелиш играта е да имаш боеспособна армия. Просто няма друг начин. Когато те „напънат“ бягаш и се криеш в базата си. Там всичко помага.

Затова мисля, че е рано да се радваме на украинските успехи. Евала на момчетата и най-вече на командването на НАТО, което реално ръководи, финансира и координира украинската войска, но мисля, че е рано още за изводи. Докато Руснаците имат боеспособна армия, може всичко да се очаква. 300 000 войници не са малко. Според мен това не е нова армия. Те ще се използват за попълване на разчетите.
Примерно ако едно оръдие се обслужва от 5 човека, към днешна дата на фронта то се обслужва от 3-ма. Резервите ще попълнят тези празноти.
Вече съм на мнение, че тази война ще е дълга и ще даде началото на други конфликти. Затова и руснаците си пазят армията.

Другото, което ми направи впечатление е, че западните анализатори посочват, че Русия е трансформирала икономиката си във военна. 

Китайската информационна агенция Синхуа също разпространи изказване на Си Дзи Пин пред ръководството на китайската армия, че започват трансформация на икономиката за подкрепа на военни действия.

За мен това значи само едно – още конфликти.

От друга страна ако наистина се очакват още конфликти, това обяснява пестеливите действия на руснаците по отношение на войната в Украйна. Надали са си мислили, че ще превемат Украйна с армия три пъти по-малка от украинската и то за една седмица.

Пък и да я превземат, как ще я задържат? За да унищожиш една държава, не е нужно да я държиш с войска. Дори е невъзможно. А дори да е възможно, ти трябват страшно голям брой военни или полиция, a не танкове и самолети.

Та в този ред на мисли, ако някой си е мислил, че Путин е очаквал да превземе и да държи в подчинение Украйна с 200 000 войска, веднага да започва да играе Starcraft.

Моето мнение е, че Русия се готви за дълга война и за още повече кофликти. Затова и не хвърля цялата си войска в приключването на този кофликт. Виждате, че проблеми се появиха веднага и в Армения, и в Таджикистан… Ако нямаш боеспособна армия няма как да ги тушираш.

Определено НАТО напъна руснаците и ги изтика от възвърнатите територии, но както казах това надали ще доведе до крах на целия фронт. Щом отстъпват, значи се прегрупират и запзват войските. В противен случай положението щеше да е като в Азовстал – бой до последна капка кръв. Руснаците са доказали, че ги могат тия работи.

За съжаление най-лошото предстои.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.